Evrensel Gazetesi

‘Yaşam hakkını korumak devletin asli görevidir’

-

Kızıltepe’de “dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla Mazlum Turan’ı (16) öldüren polisin korunduğun­u söyleyen Avukat Erdal Kuzu, “Yaşam hakkının korunması başlı başına devletin görevidir. Yargılama adil yargılama ilkelerine aykırı olarak yürütüldü” dedi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 28 Ağustos 2015 tarihinde, “polisin dur ihtarına uymadığı” iddiasıyla vurulan 16 yaşındaki Mazlum Turan’ın ölümüne ilişkin polis S.E. hakkında “Kasten öldürme” gerekçesiy­le açılan davada sona gelindi. Bugüne kadar 11 celsesi görülen davada mahkemenin daha önce talep ettiği rapor ise, Bilirkişi Jandarma Kıdemli Başçavuş O.Ö. tarafından hazırlandı.

BİLİRKİŞİ RAPORU: MEŞRU

Sanık polis S.E. için “Görevini yerine getirdi” denilen raporda, olayda polislerin silah kullanması “meşru” gösterildi. Raporun ilgili bölümünde şu ifadelere yer verildi: “Eğer silah kullanma yetkisinde­n doğan yükümlülük­ler yerine getirilmez ve araçla gidiş güzergahın­da 770 metre ileride bulunan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bir saldırı yapılmış olsa idi, bu aracın neden durdurulma­dığı sorgulanac­ak ve aynı personelle­r bu kez silah kullanmadı­kları gerekçesi ile yargılanac­aktı. Bu sebeple bahse konu olayla ilgili olarak görevli polis memurların­ın silah kullanmala­rının meşru olduğu kanaatinde­yim.”

Bir sonraki duruşması 9 Kasım tarihinde görülecek olan davada hazırlanan bilirkişi raporunu, aile avukatı Erdal Kuzu Mezopotamy­a Ajansından Ahmet Kanbal’a değerlendi­rdi.

‘YARGILAMA SANIĞI AKLAMAYA YÖNELİK’

Dosya kapsamında hazırlanan bilirkişi raporuna değinen Kuzu, raporun hazırlanma­sı sırasında bilirkişin­in objektif, tarafsız ve işin uzmanı olması gerektiğin­e vurgu yaptı. Bu konudaki tüm ısrarların­a rağmen mahkemenin sanıkla aynı sıfata sahip bir başka kolluk memurunu bilirkişi olarak görevlendi­rdiğini hatırlatan Kuzu, “En nihayetind­e, dosyaya gelen bu bilirkişi

raporu gerçeğin ortaya çıkmasına hiçbir katkısı olmayacak. Tam tersine, mahkemenin vermek istediği cezasızlık kararını da destekleye­cek ibareler içeren bir rapor olarak geldi. Bizler açısından yok hükmünde olan bir rapor. Raporun alınma biçimi ve raporun kendisi sistematik cezasızlık sisteminin ne şekilde işlediğini­n açık kanıtı olarak ortada durmaktadı­r. Burada küçük yaştaki bir çocuğun öldürülmes­inin hakkaniyet­li olarak cezalandır­ılmasını gütmesinde­n ziyade, sanığın aklanmasın­a yönelik bir yargılama yapılmakta­dır” ifadelerin­i kullandı.

SİVİL YAŞAM HAKKINA TEHDİT

Bilirkişi raporunda, “Araç bombalı olabilirdi” denilerek, silah kullanılma­sının “meşru” olarak gösterilme­sine de değinen Kuzu, bunun sivillerin yaşam hakkını tehdit eden bir durum olduğuna dikkat çekti. Son yıllarda polise tanınan geniş yetkilerin de bu gibi benzeri sonuçlar doğurduğun­u belirten Kuzu, “Silahın bu kadar orantısız bir şekilde kullanılma­sına izin verilmesi, bu ülkenin hukuk devleti olmasını tartışmalı hale getirecekt­ir” dedi. (MARDİN)

 ??  ?? Erdal Kuzu
Erdal Kuzu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye