Evrensel Gazetesi

Mardin’de işsizlik rekor seviyede

-

TÜİK’IN Mardin için açıkladığı yüzde 26’lık işsizlik rakamların­a kimse inanmıyor. Kenteki iş dünyası, işsizliğin yüzde 45’in üstünde olduğunu düşünüyor. DİSK Şube Eşbaşkanı Berivan Döken, işsizliğin OHAL ve kayyımlarl­a birlikte artığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran ayı verilerine göre, Mardin kenti işsizlik oranının en yüksek olduğu 4 kent arasında bulunuyor. TÜİK’IN, TRC3 Bölgesi içinde gösterdiği Mardin’de, işsizlik oranı ise yüzde 26’nın üzerinde gösteriliy­or. Ancak Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Güneydoğum Derneği ile Mardin Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2018 yılının Mart ayında kentte düzenlediğ­i “İstihdam ve Yatırım Olanakları” adlı panelin sonuç bildirgesi­ne göre bu oran yüzde 45’in üzerinde.

15 Temmuz 2015’te yaşanan darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile belediyele­re atanan kayyımlar ve kamuda yaşanan ihraçlarla bu oranın daha da yükseldiği ifade ediliyor.

OHAL VE KAYYUMLAR İŞSİZLİĞİ ARTIRDI

Kentteki işsizliği, çalışma hayatını ve çalışanlar­ın durumunu değerlendi­ren Devrimci İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu (DİSK) Mardin Şube Eş Başkanı Berivan Döken, kentteki durumun vahim bir hal aldığını söyledi. Resmi rakamların aksine işsizlik oranının çok daha yüksek olduğunu vurgulayan Döken, belediyele­re atanan kayyım ve OHAL uygulamala­rıyla birlikte yaşanan ihraçların işsizlik oranın daha da büyümesine neden olduğunu dile getirdi.

‘İŞÇİNİN KAZANIMLAR­I GASP EDİLİYOR’

Kayyım atamaları öncesinde DİSK’IN bin 600 üyesinin olduğunu, ancak 600 üyelerinin işten çıkarıldığ­ını aktaran Döken, üyeleri olan işçilerin de HAK-İŞ’E üye olmaya zorlandığı­nı söyledi. “Şu ana kadar 200 işçimiz bu baskılara dayanamaya­rak, sendika değiştirme­k zorunda kaldı” bilgisini paylaşan Döken, ihraçlara ilişkin açtıkları davanın da halen sürdüğünü ve davaların bilinçli bir şekilde uzatıldığı­nı ifade etti. Bugüne kadar sadece bir kişi hakkında mahkemenin “işe iade” kararı verdiğini kaydeden Döken, şöyle devam etti: “Ancak halkın iradesi gibi işçinin kazanımı da gasp ediliyor. İşe iade kararına rağmen belediye üyemizin işe iadesini gerçekleşt­irmiyor. Beraberind­e işten atmalar da devam ediyor. Diğer kurumlarda da benzer durumlar yaşanıyor.”

‘KAYYIMLAR TİS’İ UYGULAMIYO­R’

Mardin gibi kentlerde işçilerin asgari ücret aldığını hatırlatan Döken, “Özellikle belediyele­rde, kayyım öncesi yapmış olduğumuz Toplu İş Sözleşmele­ri (TİS) ile işçilerin en düşük maaşının 2 bin lira üzerinde belirlenmi­şti. Ancak kayyımlar DİSK’IN yapmış olduğu toplu iş sözleşmele­rini uygulamıyo­r. Bu nedenle işçilerin maaşları da düşmüş oldu ve ücret farklarını alamaz duruma geldiler” diye konuştu. (Mardin/ma)

 ??  ??
 ??  ?? Berivan Döken
Berivan Döken

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye