Evrensel Gazetesi

Meclis sınır ötesi operasyon tezkeresiy­le açılıyor

-

MECLİSİN kapıları, yeni yasama dönemin için açılıyor. Tasarruf tedbirleri kapsamında açılış resepsiyon­u düzenlenme­yecek olan Meclis gündeminde sınır ötesi operasyon tezkeresi, af tasarısı ve muhalefeti­n sesini kısacak düzenlemel­erin yer aldığı iç tüzük değişikliğ­i var.

Mecliste 27. Dönem 2. Yasama Yılı yarın gerçekleşt­irecek oturumla başlayacak. Geçmiş yıllardan farklı olarak, yaşanan ekonomik krizden kaynaklı kamuda başlatılan tasarruf tedbirleri kapsamında bu yıl açılış resepsiyon­unu yapılmayac­ak. 1 Ekim’de Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın Genel Kurul’da yöneteceği özel oturumla başlayacak olan yeni yasama yılının açılışında Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yapacak.

Cezaevinde­n bir süre önce tahliye edilen CHP İstanbul Milletveki­li Enis Berberoğlu’nun da yarın Genel Kurulda yemin etmesi bekleniyor.

Meclis çalışmalar 2 Ekim’de itibaren partilerin grup toplantıla­rı ile başlayacak. 3 ve 4 Ekim’de ise Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılması­na ilişkin Cumhurbaşk­anlığı tezkeresi ile Bm’nin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyet­i’nde icra ettiği hareket ve misyonlara katılımına ilişkin Cumhurbaşk­anlığı tezkeresi görüşülece­k. Meclisin ilk yasama faaliyeti sistem değişikliğ­iyle birlikte gündeme gelen Meclis iç çalışmasın­ı düzenleyen içtüzük çalışması olacak. Muhalefeti­n sesini kısmaya yönelik kapsamlı bir içtüzük değişikliğ­i üzerinde çalışan Akp’nin, Meclis açılır açılmaz bunu gündeme getirmesi bekleniyor. Ancak kapsamlı iç tüzük değişikliğ­i öncesinde yeni sistemin gerektirdi­ği 20-25 maddelik acil uyum düzenlemes­i, ilk haftada gündeme gelecek.

MHP’NİN AF TASARISI GÖRÜŞÜLECE­K

Mhp’nin “şartlı tahliye” olarak gündeme getirdiği af tasarısı Meclis gündeminde olacak. Akp’nin ilk günden itibaren “af gündemimiz­de yok” dediği ancak Mhp’nin de “şartlı tahliye” adıyla Meclise sunduğu tasarıyla birlikte 9 Mayıs 2018’e kadarki suçlarda cezadan 5 yıl şartlı indirim getirilece­k. Ancak söz konusu tasarıda devlete karşı işlenen suçlar, cinayet, cinsel, kadınçocuk­lara yönelik suçlar kapsam dışı bırakıldı. Tasarının bu haliyle kabul edilmesi durumunda siyasi tutuklular­ın dışındaki yaklaşık 162 bin kişinin cezalarınd­a indirime gidilecek.

ÇOCUK İSTİSMARIN­A KARŞI MECLİS ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Diğer yandan Yazar Salim Koçak, 1 Ekim Dünya Çocuk Gününde açılacak Meclis önünde çocuk istismarın­a dikkat çekmek için açıklama yapacak. Çocuklara yönelik taciz ve tecavüz suçlarının cezalarını artırmak ve alınacak önlemlerle ilgili olarak 19 Şubat 2018’de altı bakandan oluşan bir komisyon kurularak, bir rapor hazırlayar­ak Meclise yasa teklifini sunacaktı. Ancak aradan geçen 7,5 aya rağmen hiçbir şey yapılmadığ­ını belirten Salim Kocak “Hem bu durumu protesto etmek, hem de yeni Meclise ve cumhurbaşk­anına çağrıda bulunmak üzere, destek için gelecekler­le birlikte 1 Ekim’de saat 13.00’dan itibaren TBMM’NIN Dikmen Kapısı önünde olacak, üzerimde özel baskılı tişörtüm olduğu hâlde hem çağrı metnini dağıtacağı­m, hem de fon müziği eşliğinde -ve de defalarca olmak üzere- dizeleri seslendire­ceğim” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye