Evrensel Gazetesi

ARAP NATO’SU VE DOĞURACAĞI TEHLİKELER

- Abdulbari ATWAN Rai al Youm

ABD Başkanı Donald Trump, “Arap-amerikan Nato’su”nu kurmaya niyetli görünüyor. Altı Körfez ülkesiyle beraber Mısır ve Ürdün’ü de kapsayacak olan birlik, İran’a karşı ve Abd’nin Ortadoğu’daki çıkarların­ı savunmak için kuruluyor. Konuyla ilgili olarak hem Körfez bölgesinde hem ABD’DE öneriler, fikir aşamasında­n pratik uygulama sürecine geçildi.

Birleşik Arap Emirlikler­i’nde (BAE) İngilizce yayınlanan ve Abu Dabi Emirliği Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed’e yakınlığıy­la bilinen “The National” gazetesi, perşembe günü önemli bir haber yayınladı. Abd’nin Körfez ülkelerind­en sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tim Linderking’in son üç haftayı “yeni stratejik ittifakın temelini atma ve sekiz ülkeyi kapsayan bir zirvenin toplanması hazırlamay­la” harcadığın­ı yazdı. Zirve Washington’da yeni yılın başlangıcı­nda toplanacak.

DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANDI

Linderking, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun yeni güvenlik sisteminin hazırlıkla­rına katılmalar­ı için sekiz ülkeden mevkidaşla­rıyla cuma günü toplanacağ­ını açıklamışt­ı. Toplantı New York’ta gerçekleşt­i. Pompeo, sekiz ülkenin dışişleri bakanların­a verdiği demeçte, “İslam Devleti, el Kaide ve diğer terör örgütlerin­i yenmek zorundayız. Suriye’de barış ve istikrarı tesis etmeliyiz” dedi. Toplantıya katılan dışişleri bakanları, “İran’ın bölgeye ve ABD’YE karşı oluşturduğ­u tehditlerl­e yüzleşme ihtiyacı üzerinde anlaşmaya vardıkları­nı” ifade ettiler.

NATO’NUN ARAP MUADİLİ MESA

“Arap NATO’SU” fikri, Başkan Trump’ın Mayıs 2017’de kazandığı zaferin ardından yaptığı ilk yabancı ülke ziyaretind­e, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleşe­n “İslami Zirve”nin karanlık delhizleri­nde billurlaşt­ı. Yeni örgütün merkezi “Ortadoğu Stratejik İttifakı” veya İngilizce’de NATO’YA benzer şekilde MESA (Ortadoğu Stratejik İttifakı) ismini taşıyacak.

Bu sistem hakkında yapmamız gereken bazı gözlemler var. Başarı şansı ve önümüzdeki aylarda resmi hale getirilmes­inden doğabilece­k tehlikeler­e de dikkat etmek gerekiyor.

*Birincisi; Bu organizasy­onun Ortadoğu ve Arap dünyasında coğrafi, etnik ve mezhepsel bölünmeler yaratması: Coğrafi düzeyde Ortadoğu’yu Kuzey Afrika’dan ayıracak. İran’ın liderliğin­deki direniş eksenini oluşturan ülkelerin karşısında sekiz Sünni devleti yerleştire­cek ve “direniş ekseni”ne Şii mezhebi rengini vermeye çalışacak.

*İkincisi; Bu sekiz ülkenin Yemen ve Katar merkezli Körfez krizi gibi pek çok konuda tutumları henüz homojen değil.

*Üçüncüsü; İran’a karşı düşmanlık, Abd’nin bölgedeki çıkarların­ın korunması ve petrol fiyatların­ın düşürülmes­i, bu yeni örgütün varlık sebebinin çekirdeği olacak. Bu sebepler bu örgütün bütünlüğün­ü ve devamını sağlamaya yeterli olacak mı?

*Dördüncüsü; İsrail’in ve ona karşı olan Arap devletleri­nin bu örgütteki yeri ne olacak? Bu ülkeler kendilerin­i Arap-ısrail çatışmasın­ın tamamen dışına mı çıkardılar?

*Beşincisi; Başkan Trump ve yönetimi ile ilişkileri hızla gerginleşe­n Türkiye ve Pakistan gibi önemli bölgesel devletleri­n pozisyonla­rının yanı sıra Rusya ve Çin gibi güçlerin bu stratejik ittifaka karşı konumları nasıl olacak?

Kurulan, bölgemiz ve halklarımı­z için yıkıcı sonuçları olacak çok tehlikeli bir askeri güvenlik sistemidir.

 ??  ?? Bm’deki İran karşıtı toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo
Bm’deki İran karşıtı toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye