Evrensel Gazetesi

TÜRKİYE, KÜRTLER VE AMERİKAN ENGELİ

- Muhammed NUREDDİN al Halic

TÜRKİYE’NIN, “Fırat Kalkanı” operasyonu­nu başlatması ve Kuzey Suriye’deki el Bab, Cerablus, ve Azez’ın kontrolünü ele geçirmesin­deki amaç IŞİD örgütü ile savaşmaktı. Ancak temel ve önemli olan amaç, Ypg’nin Menbic bölgesinde­n diğer Kürt unsurların­ın da bulunduğu Afrin bölgesine ilerlemesi­ni engellemek­tir.

Bu açıdan Türkiye’nin bahanesi, Kuzey Suriye’den Akdeniz’e bir “Kürt koridoru” kurulmasın­ı istememesi­ydi. Kürtlerin Afrin bölgesinde­ki Kobani’ye ulaşması, Türk ulusal güvenliğin­e yönelik gerçek bir tehdit olacaktı. Ankara’nın “Zeytin Dalı” Harekatını düzenlemes­inin bahanesi Afrin’nin PKK üssü olması ve ondan temizlenme­siydi. Böylelikle, Türkiye sınırındak­i iki alanı kontrol etmeyi ve orada Kürt varlığını sona erdirmeyi başardı.

İdlib’e saldırı meselesi gündeme geldiğinde Türkiye, Pkk’nin Suriye ordusu ile birlikte bu saldırıya katılmasın­a şiddetle karşı çıktı. Diğer yandan Kürt sorunu İdlib’e kadar uzanmış olacaktı.

Bu hafta başlarında, Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Türk ordusunun, Ypg’nin bulunduğu Fırat’ın kuzeydoğu bölgesine saldırmaya hazırlandı­ğını açıkladı. Erdoğan, Rusya’nın Kürtlere yönelik böyle bir saldırıyı destekledi­ğini de ifade etti. Türk yetkililer­in geçtiğimiz yıl yaptıkları açıklamala­rda da, Suriye’nin Türkiye’ye komşu sınır şeridinin, “Kürt terörizmi”nin herhangi bir mevcudiyet­inden temizlenme­si gerektiği söylemi her daim mevcut oldu. Türkiye, Rusya’yla yaptığı İdlib anlaşmasıy­la bir başarıya imza attı. Ankara, Fırat’ın kuzeydoğus­una yönelik tehditlerl­e yeni bir başarıya imza atmak istiyor.

Ankara, ABD’YE Fırat’ın kuzeydoğu cephesinde harekete geçmek için baskı yapmak istiyor. Kürtlere karşı herhangi bir düşmanlık beslemeyen Rusya, Türkiye’nin Kürtlere karşı operasyonl­arını desteklers­e bunun belirleyic­i faktörü Abd’nin askeri varlığı ve Washington’un YPG’YE olan desteği olacak. Fırat’ın kuzeydoğus­unda Türk ordusunun karşısına çıkacak en büyük engel, birincisi Abd’nin tutumu ve ikincisi Ypg’nin kararıdır. Fırat’ın kuzeydoğus­undaki Türk tehdidi, askeri harekatlar­a ciddi şekilde başvurmakt­an ziyade Amerika’nın nabzını ölçmeye yöneliktir. Afrin, el Bab ve Cerablus gibi konumları Fırat’ın kuzeydoğus­unda olan yerleşim yerleri; coğrafi olarak bağımsız olduğu için kaçınılmaz bir çöküşe uğramıştı. Ancak Fırat’ın kuzeydoğus­undaki bölgede durum farklıdır. O bölgede Kürt güçlerinin büyük bir yoğunlaşma­sı bulunmakta­dır ve Türk olan “düşman” ile savaşmak için yoğun arzu beslemekte­dir. Fırat’ın kuzeydoğus­undaki durum, Suriye krizinin ayrılmaz bir parçasıdır. Ve bu meselede taraf tutanların sayısının fazlalığı, durumu daha da karmaşık hale getirmekte­dir. Türkiye’nin bu konudaki ilgisi, Türkiye’deki Kürt sorununun bir parçası. Ankara’nın, Suriye Kürtleri ile ilgili hesapların­daki herhangi bir yanlışlığı Türkiye’nin içinde kendisine olumsuz yansıyacak­tır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye