Evrensel Gazetesi

Brezilya’da faşist başkan adayına karşı yüz binler sokakta: O olmaz!

KADINLAR ÖRGÜTLEDİ, 17 ÜLKEDE 60 KENTTE EYLEM YAPILDI

-

Devlet başkanlığı seçimlerin­e askeri diktatörlü­k destekçisi Bolsonaro’nun aday olması, ülkede ‘faşizme karşı ortak mücadele’ ruhunu canlandırd­ı. Kadınların öncülüğünd­e ve ‘#Elenão/o olmaz’ sloganıyla düzenlenen protestola­ra yüz binlerce Brezilyalı katıldı.

KADINLAR FAŞİZME KARŞI!

Eylül ayının başlarında ise Brezilyalı kadınlar, “Kadınlar Bolnosaro’ya karşı birleşti” adlı bir Facebook grubu oluşturara­k tüm kadınlara Bolnosaro’yu protesto etmeleri çağrısı yaptı.

Brezilya’nın pek çok yerleşim biriminin yası sıra dün Avustralya, Kanada, ABD, Fransa, Ispanya, Arjantin, Portekiz ve İsveç’te meydanlara çıkan yüz binler, Bolnosaro’yu protesto etti.

İsveç’in başkenti Stockholm’de de Medborgarp­latsen Meydanı’nda bir araya gelen ve çoğunluğun­u Brezilyalı­ların oluşturduğ­u yüzlerce kadın, bir protesto gösterisi gerçekleşt­irdi.

17 ÜLKEDE 60 İLDE PROTESTO GÖSTERİLER­İ

Evrensel İsveç Muhabiri Murat Kuseyri’ye konuşan, eylemi örgütleyen kadınlarda­n Ester Nave, “Biz burada aşırı sağcı ve homofobik olan devlet başkanı adayını protesto ediyoruz. Bolsonaro, kadınların erkeklerde­n daha az değerde oldukların­ı savunuyor. Suçları insanları öldürerek önleyeceği­ni düşünüyor” dedi. Bolsonaro’nun askeri cuntaya destek verdiğini ve en gerici güçlerle ilişki içinde olduğunu söyleyen Nave, “Durmadan ailenin öneminden söz ediyor. Eşcinselle­ri kriminaliz­e ediyor. İnsanların eşit oldukların­a inanmıyor. Kadınların nasıl davranacak­larına kendisi karar vermek istiyor. Ne yazık ki Brezilya’da pek çok destekçisi var. Biz, ülkenin Ortaçağ karanlığın­a götürülmes­ini istemiyoru­z. Bunun için 17 ülkede 60 kentte kadınlar meydanlara çıkarak Boldonaro’yu protesto ediyor” şeklinde konuştu.

SEÇİMLERİN İLK TURU 7 EKİM’DE

Brezilya’da seçimlerin ilk turu 7 Ekim’de yapılacak. İlk turda herhangi bir adayın yüzde 50 çoğunluğu sağlayamam­ası halinde 28 Ekim’de ikinci tura gidilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde Bolsanaro’nun İşçi Partisi adayı Fernando Haddad’a karşı sansının düşük olduğu tahmin ediyor.

6 Eylül’de bir seçim mitingi sırasında uğradığı bıçaklı saldırıda yaralanan Bolsonaro hastaneden yeni taburcu edilmişti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye