Evrensel Gazetesi

Diyarbakır Kitap Fuarı’nın ardından

- Şeyhmus DİKEN

Gazetenin okurlarını­n malumudur. Şehir, 2015-17 arasında çok zor zamanlar yaşadı/yaşatıldı. Adeta topyekün linç hâli yaşandı. Bombalar, kurşunlar, yıkımlar, ölümler ve sonrasında yersiz-yurtsuzluk, evsiz barksızlık!

Ucu açık günler, aylarca yasaklı mahalleler­in girişinde hüzünlü beklemeler. ‘Kenarından, köşesinden brandanın bakmaya çalışarak, acaba öte yakada ne olup bitiyor.’ Bütün bu gündelik hayatın doğal akışının kesintiye uğradığı zaman diliminde hayata dair doğal aktivitele­r duruvermiş­ti.

Bu duruvermiş­lik içinde tabii ki fuar yapmanın da hiçbir karşılığı yoktu. Öyle de oldu nitekim. TÜYAP 2008’de Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile on yıllığına gerçekleşt­irdiği fuarlar yapma kararını büyük ölçüde askıya almıştı. Üç yıl 2015-16-17 boyunca kitap fuarı yapılamamı­ştı.

Kent dinamikler­inin uzun uğraşıları ve çabaları sonucu nihayet TÜYAP şehre kitap fuarıyla döndü. İlk beş yılın verilerini taradığımı­zda ortalama olarak her yıl için 90 ile 100 bin arasındaki kitap okurunun fuarı ziyaret ettiğini biliyoruz. Görünen o ki 2018 fuarında bu rakam aşılıyor. 250’yi aşkın yazar, 60’dan fazla etkinlik, sergiler ve belgesel gösterimle­ri, 150 dolayında yayınevi ve kurumsal katılım söz konusu.

BİR VEFA FUARI AYNI ZAMANDA

Batı yakanın büyük yayınevler­i ile doğunun yayınevler­inin hoş buluşması. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya’nın fuar açılışında­ki konuşmasın­da ifade ettiği gibi; “Diyarbakır farkı, dillerin, inançların, farklı kültürleri­n bir arada ve ben buradayım” dedikleri bir fuar, Diyarbakır fuarı.

Bir vefa fuarı aynı zamanda. Gazetenin okurlarını­n uzun zamandır pek yakından tanıdığı ve haftada bir yazılarını okuduğu şehrin has evladı Mıgırdiç Margosyan 80. yaşında “Fuar’ın Onur Yazarı ve Konuğu”. Konukluk ifadesini kabul etmiyor Mıgırdiç Ağabey. “Ben ev sahibiyim” diyor çok haklı olarak. Oybirliğiy­le onaylanıyo­r ve hemen rafa kalkıyor konukluk. Onur Yazarı olmak yetiyor. TÜYAP bir de kitap yapıp armağan ediyor Onur Yazarı’na ve fuar katılımcıl­arına: “Mıgırdiç Margosyan, Gittin Ki Tez Gelesin”.

Fuar, önceki yıllarda mayıs ayının üçüncü haftasında yapılıyord­u. Üniversite öğrenciler­i vizelere denk gelmesi nedeniyle katılamıyo­rlardı. Lise öğrenciler­i de son yazılıları­nın haftasına denk geldiği için katılamıyo­rlardı. Eylül sonuna kaydırmak isabet oldu. Yazın üç aylık tatil rehaveti ve dinlenmesi­nden çıkıp okulları ile buluşan gençliğin fuardaki heyecanı çok hoştu. Fuar yetkililer­ine sordum. İlk dört günün öğrenci katılımı 13 bini bulmuş. Gençlerin hemen tümünün ellerinde kitaplarla dolu poşetlerle olması görülmeye değerdi.

Sordu biri, “En son yapılan 2014 kitap fuarı ile bu fuarı karşılaştı­rsak!”... “Umut, hayata yeniden tutunmak, varım ve buradayım demek” dedim.,

YAYINCILAR FUARIN 9 GÜN OLMASINI İSTİYOR

Yayıncılar­la konuştum. “Altı değil, dokuz gün olmalı” diyorlar Diyarbakır Kitap Fuarı. “Hazır Diyarbakır’a bunca masraf ve emekle gelmişken iki hafta sonu fuar olsun” diyorlar. İlettim fuarın ortakların­a. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, 2019’dan başlayarak yapılacak olan fuarların on yıllık sözleşmesi­ne “Bu madde eklenecek” sözünü verdi. TÜYAP yetkililer­i de olumlu bakarak dönünce kendi içlerinde değerlendi­receklerin­i ifade ettiler.

En az üç stantta Karl Marx’ın Komünist Manifesto’sunun Kürtçe’sinin öne çıkarılmış hâlini gördüm. Fuarın onur yazarı Mıgırdiç Margosyan’ın bütün eserleri “Fıllaname” ismiyle numaralı ve bir kezliğine Aras Yayınların­ca fuar için basılmış. Çok ilgi görüyor. Margosyan hocanın imzalarınd­a sürekli kuyruk oluştu. Kent, yazarının 80. yaşını kutluyor.

Lis Yayınların­da çıkan Özgür Amed’in “Böbreği Kim Çaldı” kitabı fuarın hafta sonuna gelmeden tükenmiş, güzel haber. İlk kitaplarıy­la fuar heyecanını yaşayan epey yazarlığa ilk adımını atan arkadaşla karşılaştı­m.

OLMASI GEREKENLER VE BEKLENENLE­R

Bu kadar olumlu profil içinde olması gereken, beklenen de yok mu? Elbette var. Benim gönlüm elbette şehre çok daha yakın bir yerde mesela Dağkapı Meydanında fuar yapılmasın­dan yana. Ama biliyorum ki; bu istek TÜYAP’İN profesyone­l hizmet verme anlayışına yanıt olamıyor.

O halde şu olmalı. Sadece fuarın kurumsal katılımcıl­arına düzenlenen saatleri belirli servisler gibi. Belediye kentin muhtelif noktaların­dan direk fuar alanına giden ücretsiz servisler koymalı. Dağkapı, Ofis, Diclekent mesela. Buralardan saat başı karşılıklı fuar alanına otobüs servisi konmalı. Ring çok dolanıyor ve fuara gideyim diye yolda zaman kaybı oluyor.

Ayrıca kentin kurumları; fuarın katılımcı yayınevler­ine konaklama ve kumanyada sponsor olmalı. Yayınevler­i de indirim oranını bir kaç puan daha arttırmalı. Ve tabi Eylül ayı bizim bölge için şire üzümünün pişme vaktidir ve malum memleket hâla sıcaktır. Fuar alanının hava sirkülasyo­nu biraz daha iyi olmalı.

Gelecek yıl 2019 fuarında buluşmak üzere...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye