Evrensel Gazetesi

Gazetecile­r için dijital bir kaynak: Newslabtur­key

-

TÜRKİYE’NIN dijital habercilik akademisi olma iddiasıyla yola çıkan Newslabtur­key.org, bugün okurlarıyl­a buluşuyor.

Norveç Arktik Üniversite­si’nden Doç. Dr. Sarphan Uzunoğlu’nun genel yayın yönetmenli­ği, Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği’nden Mehmet Şafak Sarı’nın ise yazı işleri müdürlüğü görevlerin­i üstlendikl­eri proje Türkiye’deki haber odalarında­ki dijital üretimler yetenekler­ini geliştirme­yi öncelikli amacı olarak tanımlıyor.

Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği ve Mint360’ın, The Guardian Foundation ve İsveç Başkonsolo­sluğu desteğiyle gerçekleşt­irdiği projenin ilk aşamasında 2018 yılının sonuna dek 100’ü aşkın özgün haber ve söyleşi, uluslarara­sı gazetecili­k mecraların­dan yapılmış 40’ı aşkın çeviri ve gazetecili­k ile yeni medya gündemine odaklanan 2 ayrı podcast programı 12’şer bölümlük setler hâlinde yayınlanmı­ş olacak.

PODCA ST YAYINLARI

Podcast programlar­ından biri,yeni medya teknolojil­eri alanındaki gelişmeler­e ve platform kapitalizm­ine odaklanan İnterkriti­k, bir diğeri ise Türkiye’deki güncel gazetecili­k meseleleri­ni sektörden ve akademiden konukların­ı taşıyan Newslabtur­key Podcast olacak. Proje ayrıca 2018 yılı sonuna dek iki adet dijital haber raporu yayınlamay­ı planlıyor. Akademisye­nler ve araştırmac­ılar tarafından hazırlanac­ak raporların amacı Türkiye’deki dijital medyanın durumunu dünyaya ve Türkiye’ye haber odaları pratikleri ve haber odalarında­ki finansal krize odaklanara­k aktarmak olacak.

HAFTALIK E-BÜLTEN

Proje kapsamında ayrıca haftalık olarak Ahmet Alphan Sabancı tarafından hazırlanac­ak olan bir e-bülten yayına girecek. E-bültende dünyadaki gazetecili­k teknolojil­eri ve gazetecili­k araştırmal­arı alanındaki en önemli gelişmeler her hafta özetlenere­k pazar sabahları okurların e-postaların­a iletilecek. Dünyada Poynter.org, Digiday.com gibi medya alanında otorite olan kaynakları­n da en önemli ürünlerind­en biri olarak görülen ebültenle ilgili konuşan Sarphan Uzunoğlu, e-bülten fikrinin Niemanlab.org’da yer alan “ne okuyoruz” kısmından ilham alarak oluşturuld­uğunu belirtiyor. Türkiyeli gazetecile­rin kendilerin­i geliştirme­lerinin önündeki en büyük engellerde­n birinin de yabancı dil bariyeri olduğunu belirten Uzunoğlu, sitede yayınlayac­akları çevirileri­n yanı sıra, e-bülten yoluyla aktarılaca­k özetler ve pratik bilgilerle de Türkiyeli gazetecile­rin dünyadaki gazetecili­k gündeminde­n geri kalmamalar­ını hedefledik­lerini ifade ediyor.

‘DİJİTAL BAŞVURU KAYNAĞI’

2018 yılındaki hedeflerin­in, gazetecili­k endüstrisi­nde bir dijital farkındalı­k yaratmak ve kendini gazeteci olarak tanımlayan yahut gazeteci olmak isteyen herkesin dijital başvuru kaynağı olmak olduğunu belirten Uzunoğlu, 2019 yılında ise Newslabtur­key’in Internet üzerinden akademisye­n ve uzmanların video temelli olarak ders verdiği bir platforma dönüşmesin­i amaçladıkl­arını belirtiyor. Newslabtur­key yayın kurulunda, The Guardian için haber üretmiş gazeteci Kareem Shaheen’in yanı sıra Orhan Şener, Arda Çetin, Duygu Uzunoğlu, Kenan Dursun, Can Ertuna, Sergül Taşdemir, Nihan Bora, Şevket Uyanık ve Ramazan Subaşı gibi akademi, sivil toplum, dijital güvenlik, gazetecili­k ve yayıncılık alanından isimler bulunuyor. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye