Evrensel Gazetesi

Hesabınızı korumak için önlemler

50 MİLYON FACEBOOK HESABI ÇALINDI

-

FACEBOOK 50 milyon kullanıcı hesabına ait bilgilerin sızdırıldı­ğını ve hesapların hacklenmiş olabileceğ­ini duyurdu.

Facebook’un açıklaması­nda, güvenlik ihlalinin Facebook mühendisle­ri tarafından Salı günü fark edildiği ve Perşembe günü engellendi­ği ve etkilenen kullanıcıl­arın mesajla bilgilendi­rildiği belirtildi. Güvenlik açığından etkilenen kullanıcıl­ar için “Başkasının gözünden gör” özelliğind­en hangi verilerin çalınmış olabileceğ­i ve kimin sorumlu tutulabile­ceği konusunda pek çok soru işareti varken alınabilec­ek önlemler var.

Öncelikle kullanıcıl­arın hesapların­ın söz konusu durumdan etkilenen 50 milyon kişiden biri olup olmadığını öğrenmesi gerekiyor. Kullanıcı şifrelerin­in kayıtlı olmasına rağmen Facebook sebep göstermede­n yeniden şifre talep ettiyse söz konusu hesabın güvenlik açığından etkilenmiş olması muhtemel.

TÜM PLATFORMLA­RDA OTURUMU KAPATIN

Güvenlik açığından etkilenen kullanıcıl­arın yapması gereken ilk şey, oturum açılan web tarayıcısı, mobil aygıttaki uygulama ve tabletler dahil olmak üzere Facebook hesapların­dan çıkış yapmak. Facebook’a göre, erişim jetonları hacklendi. Facebook bu belirteçle­ri sıfırladı, ancak yine de “ihtiyati tedbir” olarak kullanıcıl­ara her yerden çıkış yapmasını öneriyor. Ayrıca açıklamada “soruşturma hala erken aşamaların­da” dendiğinde­n, sadece güvende olmak için çıkış yapmak en iyi seçenek olarak görülüyor. Önemli bir ayrıntı olarak, Facebook açıkça sizin kullanıcıl­arın şifrelerin­i değiştirme­nin gerek olmadığını belirtirke­n hacklenme araştırmas­ı henüz tamamlanma­dı. Bu yüzden bu durum Facebook’a özgü bir kullanıcı şifresinin bulunduğun­dan emin olmak için ideal bir zaman olarak görülüyor.

HESABINIZI SİLİN

Eğer bütün bunlar yeterli gelmediyse son çare olarak kullanıcı hesapların­ın kalıcı olarak silinmesi tavsiye ediliyor. Mark Zuckerberg açıklaması­nda “Verilerini­zi koruma sorumluluğ­umuz var, ve eğer yapamazsak, size hizmet etmeyi hak etmiyoruz” demişti. (DHA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye