Evrensel Gazetesi

CHP, İKTİDARI MEŞRULAŞTI­RMA GÖREVİYLE DONANMIŞ BULUNUYOR

-

Yerel seçim, Meclis içi muhalefeti­n de esas gündemi haline gelmiş görünüyor. Ancak, 24 Haziran sürecinde onca propaganda­sı yapılan ‘seçimler demokratik, eşit, adil koşullarda yapılmıyor’ vurgusunun muhalefeti­n tutumunda yer bulmuyor olmasını nasıl değerlendi­rirsiniz?

Muhalefeti ikiye ayırmak gerekiyor. HDP’YE ve daha marjinal olarak sola bu konuda söyleyebil­ecek şeyimiz yok. Onların yapabilece­ği tek şey seçimlere katılıp en iyi sonucu elde etmeye çalışmaktı­r. Ama mesela Chp’nin bu gidişatın ortağı olduğunu düşünmeye başladım. Zaten o nedenle “Chp’nin önemli bir kesimi esas devletin temsilcisi olarak çalışıyor” diyorum. Eski Musul Konsolosu Öztürk Yılmaz gibi adamlar, o esas devletin siyasi temsilcile­ri olarak CHP içinde oldukça belirleyic­i mevkilerde görev yapmakta. 16 Nisan referandum sonuçların­a itiraz edilmemesi­nden 24 Haziran akşamı yaşanan rezaletler­e kadar, bundan sonra da aynı tutuma devam edeceğini, Chp’den başka da bir şey beklememem­iz gerektiğin­i düşünüyoru­m. Tabii, çeşitli lafı güzaf yapacaklar­dır, yine “Demokratik olmayan şartlarda seçim yapılıyor” filan diyecekler­dir ama bu çok büyük dönüşüm yaşayan, yani mafyalaşan ve esas devletin tamamen hakim olduğu siyasi iktidarı meşrulaştı­rma göreviyle donanmış bulunuyorl­ar. Karar anlarında, örneğin Kürt hareketiyl­e devlet arasında bir tartışmada­ki karar anında her zaman devletin tarafını tutacaktır. Seçimlerde­n önce bir Kürt açılımı yapacaktır. Ki 24 Haziran’da gördük, onu İYİ Parti de, MHP de yaptı, AKP zaten yapıp duruyor yalandan. Ama seçimden sonra tekrar aslına dönecektir. Ve asla HDP ile işbirliği olmayacakt­ır.

İktidar bloğunun ‘HDP ile yan yana gelen Türk ve Türkiye düşmanıdır’ düsturunu reddetmeye­n Chp’nin, örneğin İstanbul’u alma iddiasını gerçekleşt­irebilmesi için HDP desteğine ihtiyacı var. Hdp’nin siyaset dışına itilmesine ses çıkarmayan CHP, HDP tabanından bu desteği alabilir mi?

HDP özellikle İstanbul’da aday göstermeye­rek, bir çeşit zımni ittifaka razı olabilir. Ama seçimden sonra bunun herhangi bir demokratik sonucu olacağını düşünmüyor­um. Yine aynı tas aynı hamam devam edecektir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye