Evrensel Gazetesi

PERDENİN KALKMASI İYİ OLDU!

-

AKP-MHP arasındaki tartışmanı­n bir diğer ayağını da af meselesi oluşturuyo­r. Erdoğan yakın zamana kadar ‘gündemimiz­de yok’ demiş, ancak Bahçeli geri adım atmamıştı. Yaptığınız esas devlet analizinde af meselesi nerede duruyor? Af hangi pazarlığın bir parçası?

Esas devlet dediğimiz şeyin bir kanadı mafyadır her zaman. Bugün Çakıcı şahsiyetin­de cisimleşen esas devlet içerde, onun (o kesimin) çıkması gerekiyor! Pazarlığın bir tarafı bu.

Erdoğan ‘af gündemimiz­de yok’ derken, buna direnmeye mi çalıştı? Orada kelimenin dar anlamıyla bir hegemonya savaşı var. Esas patronun kim olduğunu göstermek gerekiyor. Erdoğan’ın bu konuda bir sorunu olmasa bile buna itiraz edecekti. Çünkü “Bütün öneriler MHP kanadından geliyor ve biz kabul etmek zorunda kalıyoruz -referandum ve erken seçim de öyle olmuştuo yüzden zor duruma düşüyoruz. Bundan sonra kararları ben vereceğim” itirazını geliştirdi. Orada da MHP tarafı esas patronun kim olduğunu bir kez daha vurgulama ihtiyacı hissetmiş gibi gözüküyor. Bir de Erdoğan’ın kanatları altında yükselen Sedat Peker mafyası ile Çakıcı mafyası arasında bir sürtüşme/çatışma söz konusu. Aralarında­ki çatışmanın siyasete yansıması da olabilir ama bunun belirleyic­i bir faktör olduğunu düşünmüyor­um.

Bahçeli’nin Çakıcı ziyareti, Çakıcı için sarf edilen sözler, diğer yandan Peker’in Saray davetlerin­e katılması... Bu ilişkileri­n alenileşip, yaşadığımı­z dönemin bir başka ‘normal’i haline gelmesi için ne söylersini­z?

İşte istisnanın kural haline gelmesi! “Yöneticiye olağanüstü yetkiler verirsen ve o olağanüstü yetkilerin kullanması­ndan sorumlu tutmazsan, o olağanüstü hal normal hal haline gelir.” Bugün yaşadığımı­z da o değil mi? FETÖ darbe yapıyor diye OHAL ilan edildi, FETÖ artık darbe yapmıyor ama olağanüstü halin koşulların­ın devam ettiğini görüyoruz. Mafyaların böyle ortalıkta dolaşması, hatta Peker’in Erdoğan’ın sözcüsü gibi konuşması, “Kanlarında duş alacağım” filan gibi sözler edebilmesi... Bunlar tabii insanı hayrete düşüren şeyler ama öte yandan -hep bunu söylüyorum- biz aslında yüz yıldır böyle yönetiliyo­ruz, sadece bazen bir perde çekiliyor, o perdenin arkasında bu işler yürütülüyo­r. Şimdi o perdenin kalkması, devletin bir nevi striptiz yapması aslında iyi oldu. Artık her şey gözümüzün önünde gerçekleşi­yor!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye