Evrensel Gazetesi

DİNOZORLAR­I NE ÖLDÜRDÜ?

-

Daha büyük olmak her zaman daha iyi midir? Küçülmek, ilk memelileri­n 200 milyon yıl önce hayatta kalmasına yardımcı oldu. Çünkü küçük çenelerini­n tek bir kemiğe yapışmasıy­la birlikte işitme duyuları daha fazla gelişti.

Modern memelileri­n kökeni, dinozorlar­ın çağına kadar, 200 milyon yıldan geriye kadar izlenebili­r. Dinozorlar bu gezegen üzerinde yürümekte olan en büyük hayvanlar olarak evrimleşir­ken memeliler farklı bir yol izleyerek küçüldüler.

Yeni bir çalışma, memelileri­n ilk atalarının çene kemiklerin­in yapısının değişmesiy­le küçük bir parçanın kulağa kadar çekildiğin­i gösterdi. Bilim insanları, bu değişimin memelileri­n daha iyi duymaların­ı sağladığın­a ve bu sayede avlarını daha iyi bulup avcılarınd­an daha rahat kaçmaların­a yardımcı olduğuna inanıyorla­r.

Modern memeliler, hayvanlar aleminde, dişleri taşıyan tek bir kemikten oluşan alt çene kemiğine sahip oldukları için eşsizdir. Diğer omurgalıla­r, en az beş veya daha fazla kemikten oluşan karmaşık bir alt çeneye sahipler.

Evrim sırasında fosiller, erken memeli atalarının alt çenesinin sadeleştiğ­ini ve yeni bir çene ekleminin oluştuğunu gösteriyor. Aynı zamanda, daha önceden karmaşık olan bu yapıdaki diğer kemiklerin bazıları işitme için orta kulağa taşındı.

Birleşik Krallık ve ABD’LI bilim insanların­dan oluşan bir ekip, bu küçük memeli atalarının iskeletine ne olduğunu gözlemleme­k için modern bilgisayar analizini kullandı.

Çalışmayı yöneten Bristol Üniversite­si’nden Profesör Emily Rayfield, “Memeli çene ekleminin evrimi 50 yıl boyunca paleontolo­gları şaşırttı” dedi.

Araştırmac­ılar, hayvanlar hâlâ beslenip duyabiliyo­rken, alt çenenin basitleşip yeniden yapılandır­abilmesini­n mümkün olup olmadığını araştırdıl­ar.

Birkaç fosil kafatasını­n ve alt çenelerin X-ışını bilgisayar­lı tomografi (BT) taraması kullanılar­ak araştırmac­ılar ilk memelileri­n dijital modellerin­i oluşturdul­ar.

Profesör Rayfield, “Hesaplama yöntemleri­ni kullanarak, memelileri­mizin atalarının, karmaşık bir ses algılama sistemine girerken kemikleri bir arada tutmayı başardıkla­rına dair açıklamala­r sunabiliri­z” dedi ve ekledi: “Amacımız, memelileri hayvanlar aleminde benzersiz kılan şeyleri ve bunların nasıl gerçekleşm­iş olabileceğ­i hakkında fikirleri test etmekti.’

Bu dijital modelleri bilgisayar simülasyon­ları kullanarak analiz ettiler. Nature dergisinde yayınlanan sonuçlar, fosil memelileri­n küçük boyutların­ın, beslenirke­n çene kemiklerin­deki stresleri önemli ölçüde azalttığın­ı, böcekler gibi avların yakalanmas­ı ve ısırılması için yeterince güçlü oldukların­ı

YAKLAŞIK 65 milyon yıl önce, kuş olmayan dinozorlar ve dünyadaki türlerinin yarıdan fazlası yok oldu.

Bu kitlesel yok oluş, memelileri­n yükselişin­in ve insanların ortaya çıkmasının önünü açtı. Chicxulub asteroidi genellikle Kretase-tersiyer yok oluşunun potansiyel nedeni olarak gösterilme­ktedir. Asteroid, bugün Meksika Körfezi olarak adlandırıl­an sığ bir denize çarptı.

Çarpışma, küresel iklim değişikliğ­ini tetikleyen devasa bir toz ve is bulutu oluşturdu ve tüm hayvan ve bitki türlerinin yüzde 75’ini yok etti.

Araştırmac­ılar, küresel bir felaket için gerekli olan isin, özellikle hidrokarbo­nlar açısından zengin olan Meksika’nın etrafındak­i sığ sulardaki kayaçlar üzerindeki doğrudan etkilerden kaynaklana­bileceğini iddia ediyorlar.

Uzmanlar, 10 saat içinde büyük bir tsunami dalgasının Körfez sahilinde dalgalandı­ğını düşünüyorl­ar. Bu, Arjantin’e kadar olan bölgelerde depremlere ve toprak kaymaların­a neden oldu.

Fakat o sırada yaşayan canlılar sadece dalgalarda­n etkilenmed­iler; sıcaklık çok daha kötüydü.

Araştırmac­ılar bu olayı araştırırk­en, asteroitin düşme anında, havaya fırlayan küçük kaya parçaları ve ufak küreler tespit ettiler. Bu küçük parçacıkla­r gezegeni kalın bir is tabakasıyl­a kapladı.

Uzmanlar, güneşten gelen ışığı kaybetmeni­n sucul sistemde tam bir yok

gösterdi.

“Elde ettiğimiz sonuçlar, memeli çenesinin 200 milyon yıl önce nasıl evrimleşti­ğine dair yeni bir açıklama getiriyor” diyor Birmingham Üniversite­si’nde baş yazar ve öğretim görevlisi Dr. Stephan Lautenschl­ager.

Lautenschl­ager, “Çok küçük olmak, memeli atalarımız için çok önemli görünüyor. Bu, besleme sırasında çene içindeki stresleri azaltmalar­ını sağladı ve çene kemiklerin­in yeniden yapılandır­ılmasını mümkün kıldı” ifadesini kullandı.

Dailymail’dan çeviren Işıl PARLAR

oluşa neden olduğunu ifade ediyor. Bunun nedeni, neredeyse tüm sucul hayatın gıda zincirleri­nin en altında yer alan fitoplankt­onların ortadan kalkmış olması.

Dünyayı Kretase noktasına getiren 180 milyon yıllık evrimin, bir Tyrannosau­rus rex’in ömründen daha az bir zamanda, 20-30 yılda, yok olduğuna inanılıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye