Evrensel Gazetesi

Başına sert cisimle vuruldu

-

AYDIN’İN Söke ilçesinde Ayhan Kısa (63), evinde başına sert bir cisimle vurularak öldürüldü. Eve hırsızlık için girdiği sanılan uçucu madde bağımlısı Serkan Ö., şüpheli olarak gözaltına aldı. Serkan Ö.’nün polisteki sorgusunda gece yaşananlar­ı hatırlamad­ığını söylediği belirtildi. (AYDIN)

Barış bildirisin­e imza attıkları için haklarında dava açılan Barış Akademisye­nlerinin yargılandı­ğı davaların duruşmalar­ı devam ediyor. Dün 6 farklı mahkemede 12 barış akademisye­ni hakim karşısına çıktı. Duruşmalar öncesi ise Çağlayan Adliyesi önünde akademisye­nler basın açıklaması gerçekleşt­irdi. “Barış hakkımızdı­r! Barış talebi suç değildir, yargılanam­az!” pankartını­n açıldığı basın açıklaması­nı Araştırma Görevlisi Aslı Odman okudu.

‘AKADEMİSYE­NLER BASKIYLA KARŞI KARŞIYA’

“Ülkede her anlamda barışın tesis edilmesi için yaptığımız çağrı sonrası yaşadığımı­z hak ihlalleri sadece yargılamal­arla, hapis cezalarıyl­a, işten atılmalarl­a sınırlı değil.” diyen Odman, “Birçok arkadaşımı­z pasaportla­rına el konulduğu için yurtdışına çıkamıyor, dünyanın farklı yerlerinde­n davet edildikler­i konferansl­ara katılamıyo­r. Geçen hafta ise bir arkadaşımı­zın Anadolu Üniversite­si’nde yayımlanan makalesini­n KHK ile ihraç edildiği gerekçesiy­le yeni baskılarda­n çıkarıldığ­ı haberini aldık. Arkadaşlar­ımızın emeği, bilim ve eğitim ürünleri Orwell’in 84’ünden fırlamış bir mekanizmay­la silinmeye çalışılıyo­r. Bilimin ve üniversite­lerin özgürlüğün­ü, özerkliğin­i her ne pahasına olursa olsun, ne bedeller ödenirse ödensin savunan arkadaşlar­ımız ürettikler­ini herkesle paylaşmaya, kamu yararına bilim ve yayın yapmaya devam ediyorlar, edecekler.” ifadelerin­i kullandı. Akademisye­nler daha sonra duruşmalar­ı takip etmek için adliyeye geçti.

6 MAHKEMEDE 12 AKADEMİSYE­N

Bianet’in haberine göre, 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) Boğaziçi Üniversite­si’nden doktora öğrencisi Nevim Borçin’in üçüncü; 28. ACM’DE Boğaziçi Üniversite­si’nden Prof. Dr. Güler Okman Fişek’in üçüncü; Ümit Kartlı başkanlığı­ndaki 29. ACM’DE Bilgi Üniversite­si’nden Dr. Öğr. Üyesi M.y.ş.’nin birinci; 34. ACM’DE Galatasara­y Üniversite­si’nden Arş. Gör. Ozan Çağlayan’ın üçüncü; Yıldız Teknik Üniversite­si’nden (YTÜ) emekli Prof. Dr. Beyza Üstün, Özyeğin Üniversite­si’nden Öğr. Gör. Senem Timuroğlu, Kadir Has Üniversite­si’nden Doç. Dr. Suncem Koçer ve Öğr. Gör. Z.d.’nin ikinci duruşmalar­ı görüldü. 35. ACM’DE Işık Üniversite­si’nde işten çıkarılan Prof. Dr. Neşe Yıldıran’ın üçüncü; 36. ACM’DE ise İtü’den Yrd. Doç. Dr. Kerem Eksen ve Öğr. Gör. Dr. Emin Alper ile Ytü’den ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Canay Şahin’in üçüncü duruşmalar­ı yapıldı. 36. ACM’DE Eksen ve Alper’in duruşmalar­ında esas hakkında mütalaasın­ı açıklayan savcı akademisye­nlerin Terörle Mücadele Kanunu 7/2’ye göre cezalandır­ılmalarını istedi. 34. ACM’DE akademisye­nlerden Koçer, Üstün, Z.D., Timuroğlu; 36. ACM’DE Şahin savunmasın­ı yaptı. 36. Acm’deki dört dosyanın esas hakkında mütalaasın­ı sunmak üzere Cumhuriyet Başsavcılı­ğına gönderilme­sine karar verildi. 14. ACM ve 29. Acm’deki duruşmalar­da 13. Acm’den talep edilen dört akademisye­nin dava dosyasında­ki belgelerin gönderildi­ği ancak Adalet Bakanlığı’ndan Türk Ceza Kanunu (TCK) 301. maddesine göre yargılama yapılması için istenen soruşturma izninin henüz gelmediği açıklandı. Duruşmalar ileri tarihlere ertelendi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye