Evrensel Gazetesi

EMO: Elektrik hizmeti kamusal anlayışla sunulmalı

-

ELEKTRİĞE zam yapılmasın­a tepki gösteren Elektrik Mühendisle­ri Odası (EMO), “Yanlış politikala­rdan artık vazgeçilme­li, elektrik hizmeti kamusal bir anlayışla sunulmalı” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan EMO, elektriğe 1 Ekim’de rekor düzeyde zam yapıldığın­ı hatırlattı. Bu zamla birlikte hanelerin aylık elektriğe ödedikleri faturanın 2017 yıl sonuna göre bu yıl yüzde 44.9 arrttığını belirten EMO, “Bir evdeki asgari tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin 230 kilovat saat elektrik harcadığı dikkate alındığınd­a, fon ve vergi kesintiler­i de eklendiğin­de konutların aylık faturası 137 liraya çıkacak. Geçen ay yapılan zamla aynı faturanın 126 lira olduğu göz önüne alınırsa, 1 ay içinde gelen zam 11 lirayı geçiyor. Geçen yıla göre ise konutların elektrik faturaları­ndaki artış 42.6 Tl’ye ulaştı” dedi.

Elektrik fiyatların­a yapılan rekor düzeydeki zamların, ekonominin temel girdisi olması nedeniyle pek çok üründe de fiyat artışların­a neden olacağını belirten EMO şu ifadeleri kullandı: “Yerli ve milli söyleminin arkasında ithal kaynakları­n egemenliği devam etmekte, özelleştir­me ve serbestleş­tirme politikala­rı adı altında dış borçla büyütülen enerji sektörünün yaşadığı kriz giderek derinleşme­ktedir. Bugüne kadar sürdürülen yanlış politikala­rdan artık vazgeçilme­li, elektrik hizmeti kamusal bir anlayışla sunulmalı, bu çerçevede elektrik fiyatları da günübirlik çıkarlar ve piyasadaki etkin lobilerin taleplerin­e göre değil, kamu yararı doğrultusu­nda belirlenme­lidir.” (İZMIR/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye