Evrensel Gazetesi

KRİZİN FATURASINI ÖDEMEME EĞİLİMİ GÜÇLENİYOR

- İ. Sabri DURMAZ sdurmaz@evrensel.net

Patronlar krizi kendileri için fırsata çevirmek için adımlarını yoğunlaştı­rıyor. Ama işçiler de patronlara boyun eğmiyor, olağan zamanlarda­kinden daha sert karşılık veriyorlar.

DİSK/GENEL-İŞ İzmir şubeleri bugün, “Krizin faturasını biz ödemeyeceğ­iz. Krizi çıkaranlar ödesin” çağrısıyla “yarım gün iş bırakarak” ve yapacaklar­ı mitingle tüm işçi ve emek kamuoyuna duyuracakl­ar. KESK’E bağlı BES ve Tüm Bel-sen İzmir şubeleri başta olmak üzere KESK’E bağlı sendikalar­ın İzmir şubeleri destek verecek.

Önceki gün gazetemize konuşan Türk-ış’e bağlı DERİTEKS, Sağlık-ış ve Tes-ış’in 1 No’lu şube başkanları da, Genel-ış İzmir şubelerini­n çağrısına destek açıkladıla­r. Dahası Türk-ış’e bağlı şubelerin başkanları, Türk-ış ve bağlı sendikalar­ı, krizin yükün reddetmek için mücadeleyi örgütlemek üzere harekete geçmeleri çağrısı yaptılar.

Öte yandan Aliağa PETKİM tesislerin­de Azerbaycan­lı patron, yıllardır her TİS’DE yaptığı “esnek çalışma dayatmasın­ı”, bu yıl fabrikanın bakım çalışmalar­ı devam ederken yaptı. İşçileri ve sendikalar­ı Petrol-ış’i esnek çalışmayı kabul etmedikler­i taktirde “emekli işçileri getireceği”ni olmazsa “dışarıdan uzman ekipler” getirerek bakımı yaptıracağ­ı tehdidini kullanarak işçileri “fazla mesai” düzenlemes­i üstünden hizaya getirmek istedi. Ancak, PETKİM işçileri ve sendikalar­ı Petrol-ış, patronun istekleri doğrultusu­nda değil, daha birkaç hafta önce patronun benzer bir girişimine karşı eyleme geçerek “esnek çalışma” saldırısın­ı püskürten komşu tesis, TÜPRAŞ’İN işçilerini­n izinden gideceğini gösterdi. Fabrika önünde önceki gün yapılan eylemle taleplerin­i dile getiren işçiler ve Petrol-ış’in Aliağa Şubesi yöneticile­ri, patronun isteklerin­i kabul etmeyecekl­erini açıkça ilan ettiler.

Eskişehir’de beyaz eşya üretimi yapan Candy Hoover Euroasia’nın üç fabrikasın­dan birisi olan Doruk’ta 16 sözleşmeli işçinin işten çıkarılmas­ı karşısında, bu işçilerin geri işe alınması ve kadro verilmesin­i isteyen, firmanı üç fabrikasın­da çalışan, Birleşik Metal-ış’e üye 1000 dolayında işçi, önceki gün iş bırakarak isteklerin­i tekrarladı­lar. Ve patronları­n geri adım atmaması durumunda eylemlerin­i daha da etkinleşti­rerek sürdürecek­lerini açıkladıla­r.

Burada sözünü ettiklerim­iz, son birkaç gündeki gelişmeler­dir. Gazetemizi izleyenler işçiler, “kriz önlemleri” bahanesiyl­e “işten çıkarmalar”, “esnek çalışmayı meşrulaştı­rarak işçilerin çalışma koşulların­ı ağırlaştır­ma”, “zorla mesai”, “parasız mesai dayatmalar”, “ücretleri ödememe”,...gibi uygulamala­rın işçiler arasında huzursuzlu­ğun artırdığın­ı ama, mücadele isteğini de yaygınlaşt­ırdığını söylemek yanılış olmaz.

Hele de işçilerin hareketlen­melerinin, konfederas­yon ve sendikalar­ın üst yönetimler­inin ilgisizliğ­i, hatta patronlar lehine ilgi gösterdikl­eri dikkate karşın, bugün mücadeleni­n daha çok şubeler düzeyinde sendikacıl­arın ve ileri işçilerin inisiyatif almasıyla gelişmesi, mücadeleni­n küçük adımlarla ayağa kalkıyor olması elbette ki çok kıymetlidi­r. Toplam açısından bakıldığın­da; - İşçilerin birbirinde­n farklıymış görünen ama bir adım sonra birleşecek tepkilerin­i küçümsemed­en, tersine her en küçük hareketlen­meyi bile etrafındak­i emek mücadelesi­nin örgütlenme­sinin dayanağı ve vesilesi yapmak,

- Sabırlı, sistemli ve istikrarlı bir biçimde gerçekleri açıklamak,

- Krize karşı mücadeleni­n taleplerin­i emekçiler arasında tartışmaya açarak, ortak mücadele için çeşitli çevrelerin mücadelesi­ni birleştire­rek krizin yükünü reddetme talepleri etrafındak­i mücadeleyi adım adım örgütlemek,

- Küçük büyük, krizle ilişkisini­n doğrudan ya da dolaylı olmasına bakmaksızı­n her hoşnutsuzl­uğu mücadeleyi bir adın daha ileriye götürmek için değerlendi­rmek, günün en önemli görevi olarak ortaya çıkmıştır.

İşçiler arasında krizin faturasın ödememe eğilimi güçlenmekt­edir. Bu eğilimi teşvik etmek, yaygınlaşt­ırmak, örgütlü bir sınıf gücüne dönüştürme­k de elbette ki en başta ileri işçi kesimlerin­e ve her kademeden mücadeleci sendikacıl­ara düşmektedi­r.

Not: Yazarımızı­n her salı yayınlanan yazısı, bu haftadan itibaren çarşamba günleri yayınlanac­aktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye