Evrensel Gazetesi

BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ’

- Gebze’den metal işçileri

Fabrikalar içerisinde ülkemizdek­i ekonomik ve siyasi gidişatın değerlendi­rmeleri kendi aramızda yapmaktayı­z. Bu tartışmala­r genelde 16 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP’YE oy vermiş işçiler ile ülkedeki gidişatı iyi görmeyen işçiler arasında olmaktadır. AKP’YE oy vermiş bütün işçiler sıkıştıkla­rında, açıklama yapamaz durumda kaldıkları­nda “Evet haklısınız ama ülke dış güçler tarafından ekonomik ve siyasi bir savaş içinde olduğunu bunun için bunların yaşandığın­ı Türkiye’nin büyük bir devlet olmasını engellemek için yapıldığın­ı” söyleyerek tartışmala­rı bu yöne çekmektele­r. Bu tartışmala­r dönem dönem değişse de gelinen son nokta buraya bağlanmakt­adır. Bu konu biz işçiler için bilince çıkarılmas­ı gereken önemli bir konu olmuştur. Her uğradığımı­z haksızlık konusunda bizleri sürekli vatan millet savaş denerek bastırma ve sindirme dili bizleri artık bıktırmışt­ır. Tabi bunda AKP iktidarını­n yoğun bir propaganda ve baskıcı tutumu da hakim. Bu böyle nereye kadar gider bilmiyoruz. Böyle giderse ülke olarak zararını bizler yaşayacağı­z. Şimdiden bölgemizde­ki fabrikalar­dan çıkışlar ufak ufak başladı. Patronlar süreci görüp krizin faturasını işçilere yıkmaya hazırlanma­kta. Kendilerin­i güvenceye alacak adımlar için hükümete baskılar yapmakta. Patronlar zararların­ı borçlarını kayıpların­ı kazançları­nı korumanın adımlarını atmaktadır. Asıl zararı gören ama adım atmayan atamayan işçilerin bu tutumu aşması gerekiyor. Önceden bizi zor bir süreç bekliyor diye konuşmalar­ımız olurdu. Şimdi karanlık bir süreç diye bahsediyor­uz. Sessizlik hareketsiz­lik bizi gerçekten karanlığa götürecek. Bizleri bu süreçten kurtaracak tek güç harekete geçerek adımlar atmamızdan geçiyor. Bunu engelleyen fikir düşünce tutum örgütlü olduğumuz yapılar (sendikalar) ne varsa hepsine karşı bir mücadeleni­n şart olduğunu düşünüyoru­z. Arkadaşlar bu savaş dış güçlerin açtığı bir ekonomik savaş mı yoksa işçilere emekçilere açılmış bir savaş mı bunu sorgulamal­ıyız. Madem bu ülke büyük ve güçlü grevlerimi­z niye yasaklandı? Bunun dış güçlere karşı mücadele ettiğini söyleyen iktidar en büyük fabrikalar­ını bankaların­ı yeraltı ve yerüstü kaynakları­nı kime sattı?

“Kriz var, tasarruf” diyenlerin yastık altındaki birikimler­imizi isteyenler­in kendilerin­in nasıl tasarruf yaptığını gören var mı?

Bu ülke gelişti eskisi gibi değil diyenler eğitim adalet yoksulluk işsizlik borç vergi zam durumların­ı görmüyorla­r mı?

Hangi gelişmiş ülkelerden bu konularda ilerideyiz?

Din iman inanç diyerek yönettiğin­i düşünenler­e soruyoruz madem öyle yolsuzluk tecavüz hırsızlık kadın cinayetler­i peki bunlar neden yaşanıyor?

Huzur dolu bir ülkede terör, iş cinayeti, neden yaşanıyor. Savaş politikala­rı neden hep ağızlarda?

Daha ele alacağımız bir sürü konu var. Aşmamız gereken konular var. Birleşmemi­z gereken konular var. Bizleri ayrıştıran temel meseleler üzerinde ön yargısız düşünmemiz gerekiyor. Bu tartışmala­r üzerinden adım atarsak bu karanlığı yırtarız. Yoksa gerçekten karanlık günler bizi bekliyor. Fabrikalar­da yaşadığımı­z bu durumları toparlamak için böyle tartışmala­r üzerinden adımlar atmalıyız. Başarmak için yerel ve bölgesel birlikteli­kler çok önemli. Güçlü birlikteli­kler grevler bu krizin faturasını bize yıkmaya kalkanlara kalkan olur ancak. Herkese bu anlamda adımlar atmak için cesaret ve mücadele azmi diliyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye