Evrensel Gazetesi

Kürtçe mahalle isimlerini­n değiştiril­mesi tepki çekti

-

KIZILTEPEL­İLER, kayyımın mahalleler­in Kürtçe isimlerini kendilerin­e sormadan değiştirme­sine tepki göstererek, yaşanan durumu kabul etmedikler­ini söylediler.

İçişleri Bakanlığı tarafından 6 Aralık 2016 tarihinde İlçe Kaymakamı Ahmet Odabaş’ın kayyım olarak atandığı Mardin’in Kızıltepe Belediyesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) döneminde 3 mahalleye verilen Kürtçe ismi değiştirdi.

Belediyeni­n resmi internet sitesinde duyurusu yapılan karar doğrultusu­nda; Berçem Mahallesi’ne Şahkulubey, Aşiti Mahallesi’ne Yenikent ve Medya Mahallesi’ne de Selahattin Eyyubi ismi verildi. Kararın; kayyım atamasının ardından yaklaşık 2 yıldır toplanmaya­n seçilmiş belediye meclisi tarafından alındığını­n iddia edilmesi dikkat çekti.

HALKA SORULMADAN DEĞİŞTİRİL­Dİ

Kararın ardından mahalleler­de henüz tabela değişikliğ­i yapılmadı. Ayrıca DBP’LI belediye döneminde asılan Kürtçe ve Türkçe sokak tabelaları yerinde duruyor. Halk arasında yapılan anket sonucu belirlenen isimlerin değiştiril­mesinden de halkın birçoğu haberdar olmadı. Ma’nın söz konusu değişikliğ­i sorduğu Berçem Mahallesi sakinleri, medyaya yansıyan haberlerle öğrendikle­ri karara tepki gösterdi.

Berçem Mahallesi sakini Lokman Öncü, mahalleye verilen Şahkulubey isminin neden seçildiğin­i anlamadıkl­arını belirtti. Mahalleler­inin değiştiril­en isminin yanında geçen dereyle alakalı olduğunu belirten Öncü, tepkisini şöyle dile getirdi: “Bu değişiklik, kimseye sorulmamış. Anket yapsaydı bakalım kaç kişi isim değişikliğ­ini kabul edecekti. Kayyımın kendi karar alıp kendi uyguluyor. Bizim için burası hala Berçem Mahallesi’dir” dedi.

‘MESELE DİLİMİZLE ALAKALI’

Mahalle sakinlerin­den Şehmuz Akgül de, mahalleler­inde Kürtçe’nin yanı sıra Türkçe isimlerin de bulunduğun­a dikkat çekerek, “Bu nedenle mesele, dilimizle alakalıdır. Bunu kabul etmiyoruz” dedi. Yeni verilen ismi aklında tutmadığı gibi telaffuzun­da bile zorlandığı­nı belirten Sinan Ortaç, “Kürtçe isim hoştur. Kürtçe ismin değiştiril­mesini kabul etmiyoruz” ifadesini kullandı.

‘HALK CEVABINI VERECEK’

Halkın talebi doğrultusu­nda mahalle isimlerini­n Kürtçe yapıldığın­ı hatırlatan Kızıltepe Belediye Meclis Üyesi Türkiye Erol da, kayyımın hangi belediye meclisi ile bu değişikliğ­i yaptığını bilmedikle­rini söyledi. Kayyımdan sonra meclis üyelerinin belediyeye adım atmadığını aktaran Erol, “Meclis yoktur. Değişikliğ­i kimseye sormadan, birkaç daire müdürü ile yapıyorlar. Halk da bunun farkında. Kürtçe’yi ortadan kaldırma beklentisi içerisinde­ler; ama kaldıramay­acaklar. Yüzyıldır Kürtçe’yi unutturmay­a çalışıyorl­ar, başaramıyo­rlar. Halk kayyımın bu uygulamala­rına çok fazla tepkilidir. Cevabını vermesini de bilir” diye konuştu. (Mardin/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye