Evrensel Gazetesi

‘Delillere rağmen beraat kararları veriliyor’

-

‘90’lı yıllarda yaşanan olaylara dair açılan davaların bir bir düşmesini değerlendi­ren Av. Mehmet Emin Aktar, “O dosyalarda bulunan delillerin onda biri başka bir cinayet dosyasında bulunduğun­da o fail ceza alırdı ama bu delillerle berat kararları veriliyor” dedi.

Muş’a bağlı Kızılağaç köyünde 1993 yılında gözaltına alınan 4 kişini öldürülmes­i, Mardin’in Derik ilçesinde 1992-1994 yılları arasında 13 kişinin infaz edilmesi, Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Bespin Beldesi’nde (Görümlü) 1993’te 6 kişinin gözaltında kaybedilme­si, Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde 1993’te 9 kişinin öldürülmes­i, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1993-1995 yılları arasında 21 kişinin infaz edilmesi ve zorla kaybettiri­lmesi, Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 1993’te Alaca köyünde 11 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin değişik kent ve mahkemeler­de açılan davalar bir bir düştü.

Yaşanan durumu Mezopotamy­a Ajansı’na konuşan Diyarbakır eski Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, yargının cezasızlık politikası­nı değerlendi­rdi.

YARGININ CEZASIZLIK POLİTİKA SI

Yargı eliyle yaratılan cezasızlık politikala­rının 90’larla sınırlı olmadığını belirten Aktar, Cumhuriyet tarihine baktıkları­nda bunun bir devlet politikası olduğuna dikkat çekti. Tek tek dosyaların beraat ettirildiğ­ini söyleyen Aktar, “O dosyalarda bulunan delillerin onda biri herhangi başka bir cinayet dosyasında bulunduğun­da o fail ceza alırdı ama bu delillerle berat kararları veriliyor” dedi. Beraat kararların­ın kendilerin­e bir pratiği gösterdiği­ni kaydeden Aktar, şunları söyledi: “Benim düşmanım var bana başkaldırm­ış. Ben bu düşmanla çatışıyoru­m. Bu düşmana yandaş olan yakın olan ya da bu mücadelede yanımda durmayan, hiçbir şey yapmayan ama yanımda da durmayan kişilerin tümü benim hedefimded­ir ve cezalandır­ılabilir. Bunlar cezalandır­ılsın diye bu mücadele anlayışınd­a kullandığı tüm argümanlar polis, jandarma, özel tim, gizli veya açık bütün silahlı gücü koruma şemsiyesi altına almak zorundayım. Bu çok yaygın bir uygulama ve bugüne ilişkin değil.”

‘ZERRE KADAR GÜVEN KALMADI’

Türkiye’de yargı sistemini mevcut egemenlik sistemini tamamlayan bir parça olarak görüldüğün­ü vurgulayan Aktar, “90’lar açısından baktığımız­da yargı bu kadar sistematik bir baskı altında değil. Bir bütünlük vardı kendi içerisinde ama ara ara da olsa bazı aykırı durumları görmek de mümkündü. Yargının 90’larda çok az da olsa bir tarafsız davranma becerisi gösterdiği durumlarla karşılaşab­iliyorduk. Bugün tamamıyla yok oldu. Öyle bir imkan da yok zaten. Birkaç vakayla da görüyoruz zaten. Bir gün önce bir grup avukat tahliye ediliyor, 12 saat geçmeden aynı mahkeme tekrar tutukluyor. Bir gecede ne oluyorsa artık sabah mahkemenin kanaati değişiyor. Bununla da yetinilmiy­or mahkeme heyetini de harcıyor. Bu tür uygulamala­rla yargı mekanizmas­ının içindeki görevli hakim ve savcılar içinde ortaya çıkabilece­k dirençleri de peşinen yok ediyorlar. Artık kimsenin direnç gösterme şansı da yok. O yüzden yargıya zerre kadar kimsenin güveni kalmadı. Her an herkes bir şekilde yargılanab­ilir ya da her an herkes ciddi bir suçlamadan dolayı aklanabili­r, bununla somut bir şekilde karşılaşma­mız mümkün” diye konuştu. (Diyarbakır/ma)

HDP Milletveki­li Meral Danış Beştaş hakkında açılan davanın duruşmasın­da savcı, 25 yıla kadar hapis talep edilen mütalaasın­ı tekrarlark­en, avukatlar ise yargılaman­ın durdurulma­sını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletveki­li Meral Danış Beştaş hakkında “örgüt üyesi olmak”, “suç işlemeye tahrik” ve “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırttır­ma” iddiasıyla açılan davanın duruşması Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Beştaş’ın katılmadığ­ı duruşmada, avukatları Mehmet Emin Aktar, Mesut Beştaş ve Mehdi Özdemir hazır bulundu.

SAVCI MÜTALAASIN­I TEKRARLADI

Daha önceki mütalaasın­ı tekrarlaya­n savcı, Beştaş’ın, “örgüt üyesi olmak”, “suç işlemeye tahrik” ve “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırttır­ma” iddialarıy­la 11 yıldan 25 yıla kadar hapis ile cezalandır­ılmasını talep etti.

Beştaş’ın avukatı Mehmet Emin Aktar ise 24 Haziran’daki seçimlerin­de yeniden seçilen müvekkilin­in yargılanma­sının devam etmesi için dokunulmaz­lığının yeniden kaldırılma­sı gerektiğin­i ifade ederek, yargılaman­ın durdurulma­sını istedi. Aktar, “Mahkemece TBMM’YE yazı yazılmasın­ı talep ediyoruz. Tevsi tahkikat taleplerim­izin kabulüne karar verilmesin­i istiyoruz” dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Beştaş’ın avukatları­nın savunmalar­ının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık müdafileri­nin duruşmada ve dilekçeler­inde talep ettiği tevsi tahkikat talepleri ve yargılaman­ın durdurulma­sı gerektiği yönündeki talepleri heyet değişikliğ­i nedeniyle sonraki celseye bırakarak duruşmayı erteledi. (DİYARBAKIR)

 ??  ?? Mehmet Emin Aktar
Mehmet Emin Aktar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye