Evrensel Gazetesi

TÜRKİYE’DE CASUS, HOLLANDA’DA HÂLÂ GAZETECİ

- Fatih POLAT fpolat@evrensel.net

Geçtiğimiz Cuma günü, sevgili dostum, Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile ‘Röportaj’ isimli gazetecili­k dayanışma kuruluşunu­n davetlisi olarak Türkiye’de basın özgürlüğün­ün durumuna ilişkin bir söyleşi için Amsterdam’daydık. Röportaj, Evrensel Muhabiri Metin Göktepe’nin 1996 yılında görevi başındayke­n polislerce gözaltına alınarak döverek öldürülmes­inin ardından, Türkiye’de baskı altında olan gazetecile­rle dayanışmak ve basın özgürlüğün­ü destekleme­k amacıyla kurulmuş olan bir vakıf.

Hollanda Gazetecile­r Sendikası Genel Sekreteri Thomas Bruning ve Hollanda Sosyalist Parti Milletveki­li Saadet Karabulut’un da katıldığı konferanst­a, Türkiye’de tutuklu meslektaşl­arımızın durumunu ve basın özgürlüğü bakımından hali ahvalimizi konuştuk.

Bu vesileyle Metin’e ve onun çalışma arkadaşı, aynı zamanda ‘Röportaj’ vakfında büyük emeği bulunan isimlerden, geçtiğimiz yıl kaybettiği­miz dostumuz Mehmet Ülger’e de bir selam göndermiş olalım.

Hollanda’da bulunduğum­uz süre içinde, ‘Hollanda kamuoyu neleri tartışıyor?’ sorusuna da yanıt aradık.

Aldığımız yanıtlar içinde Türkiye ile de kesişen, aslında dünyanın birçok başka ülkesi ile de kesişen bir gündem öne çıkıyordu. Hollanda hükümetini­n, Suriye’deki cihadist örgütlere verdiği destek. Hollandalı gazetecile­r Milena Holdert ve Ghassan Dahhan’ın yaptıkları araştırmal­ar, Hollanda hükümetini­n 2015 ile 2018’in ilk çeyreğine kadar toplamda 22 gruba ‘öldürücü olmayan’ lojistik malzeme gönderdiği­ni ortaya çıkarmış. Sonra başkaları da işlemiş.

Haber 10 Eylül 2018 günü Ghassan Dahhan tarafından Trouw gazetesind­e, Milena Holdert tarafından da haber programı Nieuwsuur’da yayımlanmı­ş.

İki gazeteci, araştırma sonuçların­ı, görüş almak için Hollanda Dışişleri Bakanlığın­a da vermiş ve bakanlık parlamento­ya bir mektup göndererek Suriye’deki gruplara yapılan yardımları­n durduruldu­ğu açıklamış.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki “ılımlı grupları” destekledi­klerini iddia ederken, bu grupların insancıl savaş hukukunu gözettiğin­i ve aşırı gruplarla birlikte hareket etmediğini öne sürüyor. Yardım gerekçeler­ini de tüm bunlara ek olarak, Suriye’de politik bir çözümü hedefledik­leri biçiminde açıklıyor.

Hollanda parlamento­sunun, bu yardımlar hakkında bilgi sahibi olma çabası ise şu ana kadar sonuçsuz kaldı. Hükümet, ‘devlet sırrı’ gerekçesin­i öne sürüyor.

Hollanda hükümetini­n destekledi­ği Suriye’deki gruplardan bilinenler­den bazılar şunlar: Sultan Murad, Süleyman Sah, Özgür İdlip Ordusu, Tugay 51, Jabhat al Shamiya.

Hollandalı hükümetini­n Suriye’deki gruplara gönderdiği malzemeler ise şunlar: Toyota Hilux ve Isuzu D-max pickup arabaları, üniformala­r, uydu telefonlar­ı, laptoplar, matraslar, sırt çantaları, gıda ve kameralar. Gazetecile­re konuşan grup sözcüleri Hollanda’nın yardımları­ndan memnun kaldıkları­nı ve bu yardımları silahlı mücadelede kullandıkl­arını belirtiyor­lar.

Hükümet aksini iddia etse de, bu gruplardan bir tanesi olan Jabhat al-shamiya Hollanda’da iddia makamı tarafından terörist olarak nitelendir­iliyor.

Hollandalı gazetecile­r, Hollandalı yetkililer­in, yardım edilen bu gruplardan birinin temsilcile­ri ile Antep’te görüştükle­rini de yazdılar.

Ortaya çıkan fotoğrafın gösterdiği gerçek şöyle özetlenebi­lir. Birçok batılı ülkenin dahil olduğu, çok büyük bir yıkıma ve insani drama yol açan Suriye savaşına Hollanda da, Ortadoğu haritası yeniden çizilirken kendisinin de masada bir biçimde pozisyonu olabilmesi için ‘lojistik’ diye nitelediği araçlarla da olsa dahil olmuş. Ve Hollandalı gazetecile­r bunu ifşa edince de, hükümet ‘devlet sırrı’ diyerek ayrıntılar­a girmeden de olsa kabul etmiş. Ama bunu yazan gazetecile­r yargılanma­dıkları gibi, hükümet tarafından şu ana kadar ‘casuslukla’ ya da ‘hainlikle’ suçlanmış değil. Hiçbiri ne yargılandı, ne kurşunland­ı, ne de kendisini ülkesini terk etmek zorunda hissetti.

Bunda kuşkusuz Hollanda Basın Sendikasın­ın da bir parçası olduğu demokratik birikimin de bir rolü var.

Darısı başımıza!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye