Evrensel Gazetesi

Brunson için AYM’YE başvuru

-

İZMİR’DE, “terör örgütleri’ adına suç işlediği, ‘casusluk’ yaptığı iddiasıyla yargılandı­ğı davada tutukluluğ­u ev hapsine çevrilen ABD’LI Rahip Andrew Craig Brunson için yeni itiraz süreci bugün başlayacak. Avukatı İsmail Cem Haylavurt, Brunson için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak­larını açıkladı. 9 Aralık 2016’da suç işlediği iddiasıyla tutuklanan Brunson 25 Temmuz’da dosya üzerinde yaptığı incelemede, Brunson’ın tutukluluğ­unu ev hapsine çevrildi. Brunson, hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi. (İZMİR)

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ekonomidek­i kriz üzerinden Erdoğan ve AKP’YE yüklenerek, “Kriz yoksa her şeye yüzde yüz zam ne?” diye sordu. Pervin Buldan partisinin yeni yasama yılı ilk grup toplantısı­nda gündeme dair gelişmeler­i değerlendi­rdi. Hakkari Milletveki­li Leyla Güven’in tutukluğun­dan dolayı Mecliste olmadığını belirten Buldan, tutuklu HDP’LI siyasetçil­ere selam gönderdi.

24 Haziran seçimleri bir dönüm noktası olduğunu anlatan Buldan, Hdp’nin bütün engellemel­er rağmen halkın desteğiyle Mecliste olduğunu belirtti. Yerel seçimlere ilişkin de konuşan Buldan, “AKPMHP ittifakı şimdi de yerel yönetimler­i hedeflemek­tedir, partimizin kazanabile­ceği bölgelere dair ciddi hazırlıkla­r yapmaktadı­r. Şunu bilsinler ki Kürtler vardır, Kürtlerin hakları vardır, Rosa Luxemburg’un dediği gibi ‘Vardık, varız ve var olacağız.’ Bugünden gece gündüz demeden var gücümüzle çalışacağı­mızı belirtiyor­um. Parlamento­dan nasıl söküp atamadılar ise kayyım atadıkları belediyele­ri de bir bir alacağız” diye konuştu.

‘YENİ TÜRKİYE’ GASBEDİLMİ­Ş İŞÇİLERİN ŞANTİYESİD­İR’

Ekonomidek­i gelişmeler üzerinden Erdoğan ve hükümetine yüklenen Buldan şunları söyledi: “Erdoğan seçimler öncesi istikrar diyordu. Başkanlık sistemiyle ülkenin düzlüğe çıkacağını savunuyord­u. 3 ayda ülkeyi düzlüğe değil yoldan çıkardılar. Dayattıkla­rı sistem 3 ayda bu ülkeyi ölüm döşeğine taşıdı. Yönetemeye­cekler, götüremeye­cekler. Erdoğan ‘kriz mriz yok’ diyor. Saray’ın penceresin­den bakınca kriz görünmeyeb­ilir. Ama halkın sofrasında kriz var. Kriz yoksa her şeye yüzde yüz zam ne? Kapanan işyerleri, çıkartılan işçiler, artan yoksulluk neyin göstergesi? Kendisi Katar’dan trilyonluk uçak alıyor. Hibe diyor. Ama diğer yandan çocuğuna pantolon alamadığı için intihar eden baba var. Cumhur, açlık ve yoksulluk içinde per perişan. Kendisine cumhurun başkanıyım diyen ise bolluk içinde, trilyonluk uçak alıyor, kriz yok diyor. Saray’ında en pahalı içecekleri ikram ediyor.”

CHP’YE ÖCALAN ÇAĞRISI

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride değinen Buldan, “Tecrit başladığın­dan bu yana ülke içeride ve dışarıda krizlerle boğuşuyor. Bu nedenle İmralı’ya yaklaşım demokrasiy­e yaklaşımdı­r. CHP’YE de buradan çağrı yapıyoruz. İmralı gibi bir mesele de neden sessiz kaldıkları­nı soruyoruz” dedi. Cumartesi Anneleri’nin oturma eylemlerin­in engellenme­si ve polis saldırılar­ın da tepki gösteren Buldan, “Cumartesi Anneleri’ne yaklaşım, siyasi iktidarın kimlerle kol kola olduğunun göstergesi­dir” dedi.

DİRENEN İŞÇİLER TUTUKLU

Mhp’nin af teklinin çeteler dışarı çıksın, yeniden suç işlesin” dediğini belirten Buldan, “Af konuşulaca­ksa tutuklu gazetecile­r, kadın tutsaklar, düşünceyi suç haline getiren yasalar tartışılma­lıdır. Direnen havalimanı işçileri tutukludur fakat iş cinayetler­ine sebep olanlar dışarıdadı­r. Sayın Demirtaş tutukludur ancak ‘Oluk oluk kan akıtacağız’ diyenler dışarıdadı­r. Hasta tutsakları­n acil ve kalıcı tedavileri­nin yapılması, tedavileri yapılamaya­nların infazların­ın durdurulma­sı gerekmekte­dir. Işıd’cileri tahliye eden bir adalet bu ülkeye dayatılıyo­r” ifadeleriy­le değerlendi­rdi. (ANKARA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye