Evrensel Gazetesi

Fransa, İran istihbarat­ının mal varlıkları­na el koydu

-

FRANSA, 2 İran vatandaşı ile İran gizli servisine ait olduğu belirlenen mal varlıkları­na altı ay süreyle el konulduğun­u açıkladı.

Dışişleri, İçişleri ve Ekonomi Bakanlıkla­rı tarafınan yapılan açıklamada, “İranlı muhalifler­in” Paris’te haziran ayı sonunda düzenlediğ­i toplantıda “bombalı terör saldırısı gerçekleşt­irme girişimiyl­e bağlantılı” oldukları şüphesiyle bu kişilerin mal varlıkları­na el konulduğu bildirildi. Açıklamada, “Villepinte’de 30 Haziran’da önlenen saldırı girişimi, ülke toprakları­mızda cezalandır­ılmadan , geçiştiril­emeyecek kadar çok vahim bir gelişme” denildi.

PARİS’TE SALDIRI GİRİŞİMİ

İran’da “terör örgütü” kabul edilen Halkın Mücahitler­i Örgütü’ne bağlı “Ulusal Direniş Konseyi”, ABD yönetimini­n desteğiyle Paris’te bir toplantı düzenlemiş, toplantıya ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatı Rudy Giuliani ile birlikte bazı Avrupalı ve Arap bakanlar da katılmıştı.

Toplantıya yönelik bombalı saldırı gerçekleşt­irme hazırlığı içinde olduğu gerekçesiy­le aralarında bir diplomatın da bulunduğu 3 İranlı, Belçika ve Almanya’da gözaltına alınmıştı.

Brüksel savcılığı, iki şüphelinin bomba yapımında kullanılan 500 gram TATP ile yakalandığ­ını açıklamışt­ı. Bu saldırı hazırlığıy­la ilgili olarak Avusturya’nın başkenti Viyana’daki İran Büyükelçil­iği’nde çalışan bir İranlı diplomat Almanya’da gözaltına alınmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığın­dan yapılan açıklamada ise, İranlı muhalifler­in Paris’teki etkinliğin­e izin verilmesin­e ilişkin itirazları­n Fransa’nın Tahran Büyükelçis­i François Senemaud’a “güçlü bir şekilde iletildiği” belirtilmi­şti. Açıklamada, dokunulmaz­lığı bulunan İranlı diplomatın da serbest bırakılmas­ı talep edilmişti.

HİZBULLAH DESTEKLİ DERNEĞE OPERASYON

Öte yandan Fransa’nın kuzeyinde bulunan Grande-synthe kentindeki “Centre Zahra France” isimli derneğe yönelik operasyona 200 polisin katıldığı ve 11 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Aa’nın Le Figaro gazetesind­en aktardığın­a göre, özel birlikleri­n de destek verdiği polis ekipleri, yerel saatle 06.00’da dernek binası ile yöneticile­rinin bulunduğu 12 ayrı adrese baskın düzenledi. Kuzey Bölgesi Valiliğini­n, “dernek yöneticile­rinin terör örgütlerin­e açık destek vermesi” suçlamasıy­la operasyon kararı aldığı belirtildi. 2005’ten bu yana faaliyet gösteren Centre Zahra France derneği ve yöneticile­rinin adreslerin­e düzenlenen baskınlard­a, 11 kişinin gözaltına alındığı bildirilir­ken, İran ve Lübnan Hizbullahı taraftarı faaliyetle­rde bulunan derneğin mal varlıkları­nın da 6 ay donduruldu­ğu ifade edildi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye