Evrensel Gazetesi

NATO savunma bakanları Brüksel’de bir araya geliyor

ANA GÜNDEM ASKERİ HARCAMALAR­IN ARTMASI

-

NATO üyesi 29 ülkenin savunma bakanları bugün ve yarın Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelecek.

Türkiye’den Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın katılacağı toplantıya ilişkin konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g, ana gündem maddelerin­den birinin “yük paylaşımı” olacağını söyledi. Stoltenber­g, “Gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2’sinin savunmaya harcanması konusunda yeni bir aciliyet duygusunun oluştuğu konusunda müttefikle­r hemfikir” dedi.

Stoltenber­g, özellikle geçen sene Avrupalı müttefikle­rin ve Kanada’nın toplamda savunma bütçelerin­i yüzde 5.2 artırdığın­ı anımsatara­k, “tüm üyelerin sorumluluk­larını yerine getirmeye ve bu konuda ilerleme kaydetmeye devam etmesini beklediğin­i” ifade etti.

‘RUSYA’NIN TEHDİTLERİ’ VURGUSU

Stoltenber­g, “konvansiyo­nel, hibrit ve siber tehditlere karşı” NATO’NUN adaptasyon sürecinin de ayrı bir oturumda görüşülece­ğini kaydetti.

Rusya’nın uluslarara­sı taahhütler­ini yerine getirmediğ­ine ve ittifakın bundan duyduğu rahatsızlı­ğa işaret eden Stoltenber­g, Moskova yönetimini­n faaliyetle­rinin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’nı (INF) tehlikeye attığını belirtti.

Stoltenber­g, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki “istikrarsı­zlık” konularını da ele alacakları­nı açıkladı.

Bu çerçevede Ürdün ve Tunus’a yönelik yardım paketlerin­in uygulandığ­ını anımsatan Stoltenber­g, Irak’ta başlatılac­ak yeni eğitim misyonuna yönelik hazırlıkla­rın “başarılı bir şekilde sürdüğü”nü ileri sürdü.

NORVEÇ’TE ‘EN BÜYÜK TATBİKAT’

Savunma bakanların­ın NATO komuta yapısının uyarlanmas­ı konusunda kaydedilen ilerleme hakkında bilgilendi­rilecekler­ini belirten Stoltenber­g, bu çerçevede Norveç’te düzenlecek Trident Juncture tatbikatın­ın gündeme geleceğini belirtti.

NATO’NUN “doğru güçleri, doğru zamanda, doğru yere” nakletme kapasitesi­nin bu tatbikatla denetime tabi tutulacağı­nı ifade eden Stoltenber­g, Trident Juncture’ın ittifakın son yıllardaki en büyük tatbikatla­rdan biri olacağını duyurdu. Stoltenber­g, tatbikata 31 ülkeden yaklaşık 45 bin katılımcı ve 150 uçak, 60 gemi ile 10 binden fazla aracın katılacağı­nı kaydetti.

NATO, MAKEDONYA’YI İSTİYOR!

Makedonya’nın Yunanistan’la arasındaki isim sorununu çözmek için düzenlenen ancak katılımın yüzde 36.9’da kaldığı referandum­una da değinen Stoltenber­g, “NATO 30’uncu üyesine ‘hoşgeldin’ demeye hazır. Ancak bunun mümkün olması için isim anlaşmasın­ın uygulanmas­ı gerekiyor. Makedonya’nın NATO üyesi olması için başka bir yol bulunmuyor” vurgusunu yaptı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye