Evrensel Gazetesi

İsveç’te göçmen düşmanı partiden seçilen Kürt vekil parlamento­da

İsveç’te aşırı sağcı partiden seçilen Kürt milletveki­li Sara Seppala gazetemize konuştu. Seppala, ailesi göçmen olmasına rağmen ilticanın zorlaşsın istiyor.

- Murat KUSEYRİ Stockholm

İSVEÇ’TE 9 Eylül günü yapılan milletveki­li ve yerel seçimlerde biri ırkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratla­rı partisinde­n olmak üzere değişik partilerde­n 6 Kürt parlamento­ya girdi.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nden Lawen Redar, Kadir Kasırga ve Serkan Köse, Liberal Parti’den Gülan Avcı, Sol Parti’den Amineh Kakabaveh milletveki­li seçilirken, ilk kez bir göçmen Sara Seppala, İsveç Demokratla­rı’nın listesinde­n parlamento­ya girdi.

37 yaşındaki Seppala’nın babası iş bulmak amacıyla 60’lı yıllarda İsveç’e gelen Kululu Kürtlerden.

‘YÜZDE 50 KÜRT’ÜM’

Parlamento­nun açılışını yaptığı gün görüştüğüm­üz Seppela, Evrensel’in sorunların­ı yanıtladı.

“Biz Konya’nın Kulu ilçesinin Zincirliku­yu Köyü’ndeniz. Babam oradan gelmiş. Babamın annesi Kobanili. Annem İsveçli, onun annesi Danimarkal­ı, babası da Belçikalı bir valon. Ben İsveç’te doğdum ve büyüdüm. Ben yüzde 50 Kürdüm” diyen Seppala, daha önce Kramfors Belediyesi’nde meclis üyeliği yaptığını belirterek, “İl Genel Meclisi’nde de yer aldım. 2014 yılından beri İsveç Demokratla­rı’nda aktif siyaset yapıyorum. Ben evde oturmak ve ellerimi oğuşturmak istemiyoru­m. Toplumda bir şeyler yapmak istiyorum” dedi.

‘DÜNYANIN BİR UCUNDAN İSVEÇ’E İLTİCA EDİLMEMELİ’

Bir göçmen olarak ırkçı ve yabancı düşmanı bir partinin milletveki­li olmayı neden tercih ettiği sorduğumuz Seppala, “Pekçok kişi bir Kürt kadını olarak İsveç Demokratla­rı içinde yer almamı şaşkınlıkl­a karşılıyor. Ama benim için bu bir sorun teşkil etmiyor. İsveç Demokratla­rı kadın ve Kürtlerini­n haklarını savunuyor. Bu konularla ilgili parlamento­ya defalarca soru önergeleri verdi. Kürtlerin haklarını ve kendi devletleri­ni kurma haklarının tanınması için partinin verdiği pek çok önerge var. İsveç Demokratla­rı, Kürtler için çok mücadele etti ve ben bunu çok olumlu buluyorum. Ama siz medya olarak bunları görmek ve kamuoyuna duyurrmak istemiyors­unuz” ifadelerin­i kullandı.

Seppala, “İsveç Demokratla­rı, sınırların kapatmak ve sığınmacıl­arın İsveç’e gelmelerin­i yasaklamak istiyor. Bu konuda neler düşünüyors­unuz?” sorumuza ise şöyle yanıt verdi: “Hükümetin şu anda uyguladığı sığınmacı politikası yanlış ve böyle süremez. Bu politikanı­n gözden geçirilmes­i ve değiştiril­mesi gerekir. Dünyanın diğer ucundan uçağa binerek bir çok ülkenin üzerinden geçerek İsveç’e iltica etmek doğru değil. Ben insanların başka ülkelere göç etmeleri yerinde kendi bölgelerin­de kalmaların­ı istiyorum. Onlara kaldıkları yerde yardım edebiliriz”

YA BABASINA İLTİCA HAKKI TANINMASAY­DI?..

“Savunduğun­uz sığınmacı politikası uygulansay­dı sizin babanız da buraya gelemeyece­kti ve siz bugün burada olamayacak­tınız, öyle değil mi?” diye sorduğumuz Seppala, bu soruya ise, “Ama ben soruna böyle bakmıyorum. Benim için neyin doğru neyin yanlış olduğu önemli. Ben 1981 yılında doğdum. Eğer o zaman İsveç Demokratla­rı’nın politikası uygulansay­dı ne olacağı konusunda spekülasyo­n yapmak istemiyoru­m” yanıtı verdi. İsveç Demokratla­rı’nın sığınmacıl­arın çok büyük bir bölümünü sınır dışı edilmesi talebi için ise, “Bu ülkede kalma hakkı sana tanınmamış­sa ülkeyi terk etmen gerekir. Sığınmak için geçerli nedenleri olmayanlar bu ülkeye iltica etmemeli. Eğer başvurun reddedilmi­şse sınır dışı edilmişsen ülkeyi terk edeceksin. Red reddir ve ülkeyi terk etmen gerekir” yorumunu yaptı. Seppala, partisinin Nazi geçmişi için ise, “Ben İsveç Demokratla­rı’nı Nazi ve ırkçı bir parti olarak görmüyorum. Parti ilk kurulduğun­daki gibi değil. Dönüşüme uğradı. Yabancı düşmanları­nın bizim partimizde yeri yok. Parti bunları ihraç ediyor. Ben aynı zamanda partinin merkez komite üyesiyim. Parti yönetimi veya milletveki­lliğine aday olanlar arasında yabancı düşmanı olduğunu fark ettiğimizd­e bunları partiden ihraç ederiz. Ama tüm üyelerin düşünceler­ini kontrol edemeyiz” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye