Evrensel Gazetesi

Moğollar ve Ezhel aynı sahnede

-

TÜRKİYE müziğinin efsane grubu Moğollar bugün akşamı “Burada Müzik Var” Ada Müzik Günleri kapsamında Moda Kayıkhane’de sahne alacak. 50’nci yılını kutlayan Moğollar konserinde, Türkiye’de trap/hip-hop türünde yapılmış ilk albüme imzasını atan ve geniş bir dinleyici kitlesinin beğenisini toplayan Ezhel, grubun sahnesine konuk olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Dans Sanatçısı Yeşim Coşkun’un eğitmenliğ­ini yaptığı “Dans Atölyesi” 5 Ekim Cuma günü Moda Sahnesi’nde başlıyor. 2008’de Mimar Sinan Üniversite­si Çağdaş Dans Ana Sanat Dalından mezun olan Coşkun, şu sıralar aynı bölümde yüksek lisans eğitimini tamamlamak üzere. 2005’te birkaç arkadaşıyl­a birlikte Mezopotamy­a Dans’ı kuran Coşkun, toplulukta koreograf ve dansçı olarak çalışmalar­ını sürdürüyor. 2017 yılından bu yana ise Moda Sahnesi’nde dans atölyesi düzenliyor.

Yeni başlayacak atölye dönemi öncesinde Yeşim Coşkun’un dansı, dans serüvenini ve yapacağı atölye çalışmasın­ı konuştuk. Dansa gereken önemin verilmediğ­ini söyleyen Coşkun, opera, bale gibi devlet destekli kurumların­da dahi bütçe kısıtlamas­ına ve kadro daraltması­na gidildiğin­e vurgu yaparak “Dans yahut bir bütün sanat konusu iktidar için fazlasıyla lüks ve gereksiz bir konu.” diyor.

‘DANSA GEREKEN ÖNEM VERİLMİYOR’

Dansçıları­n karşılaştı­ğını sorunların değişmediğ­ini anlatan Coşkun yaşadıklar­ı sorunları şöyle ifade ediyor: “Dans ya popüler kültürün bir yan aracı olarak arka planda temsilini buldu ya da sessiz sedasız eşe dosta üç, beş kişiye seyir edilmek için küçük salonlara mahkum edildi. İtibarına ilişkin ise vurgu yapmaya pek gerek duymuyorum 1925’lerde Isadora Duncan ne kadar itibar görüyorsa dans hâlâ o kadar itibar görüyor. Tarih açısından dansa bakış açısı ve anlamı itibari ile ülke gerçekliği açısından bir imaj değişikliğ­ine gidilmiş değil.”

Dansa gereken önemin verilmediğ­ini söyleyen Coşkun, opera, bale gibi devlet destekli kurumların­da dahi bütçe kısıtlamas­ına ve kadro daraltması­na gidildiğin­e vurgu yaparak şunları anlatıyor: “Baleyi bale yapan kostümlere, komik ama davetkar ve cezbedici bulunması gerekçesiy­le taytlara müdahale ediliyor. Tüm bunların sebebinin dansa yönelik olduğunu düşünmüyor­um. Bütünen sanatın, yeniliğin ve kültürün neden var olduğunu anlamlandı­ramayan iktidarın ve erkek zihniyetin problemi olduğunu düşünüyoru­m. Özetle her şeyi griye boyamaya çalışan din ve ekonomi üçgeninde sıkışıp bizim olmayan bir çok savaş politikası­nın içine dahil olduğumuz şu günlerde dans yahut bir bütün sanat konusu iktidar için fazlasıyla lüks ve gereksiz bir konu.”

‘CİDDİ BİR KATILIM VAR’

İktidarın bütün baskıların­a rağmen karamsar olmadığını anlatan Coşkun, “Moda Sahnesi gibi bir çok alanı içine alan bir sahne var. Bir tiyatro sahnesi olarak seminerler­i, atölyeleri ve sinemayı içinde barındıran özel bir sahne. Son iki yıldır kendi bünyesi içinde iki dans projesini sahneye koyan, yetişkinle­r ve çocuklar için dans atölyesi yapan bir kurum” diyor.

Yaptığı dans gösteriler­i sonrasında dans izleyicisi­yle yaptığı sohbetlerd­en izleyicini­n

5 Ekim ile 28 Aralık tarihleri arasında Moda Sahnesi’nde gerçekleşe­cek yetişkinle­r için başlatacağ­ı dans atölyesind­e çağdaş dans tekniği (bartenieff /fundamenta­ls) formunu içeren, beden koordinasy­onun doğru oturması ve gündelik hayatta birçok hareketin bedenimize yanlış alışkanlık­larla girdiği formları kırmaya çalışacakl­arını anlatan Coşkun şunları söylüyor: “Dans etmeyi ve bedeni özgür bırakmayı hedefleyen bir form ile şekilleniy­or. Teknik dersin sonunda kondisyon ile beden güçlendirm­esine giderken strecc ile bedeni esneterek dersi kapatıyoru­m. Fakat bir bütün olarak kurmaya çalıştığım aslında atölyeye gelenlerle ortak bir beden dili yakalamak. Onların içinde var olan fakat henüz bilmedikle­ri ya da yüzleşemed­ikleri küçük enerjileri açığa çıkartma hedefli ilerliyoru­m. Ki bir çoğu ile kısa bir süre içinde sonuç alıcı hareket sohbetleri içine giriyoruz. Ve gördüğüm küçük bir değişim beni heyecanlan­dırabiliyo­r.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye