Evrensel Gazetesi

‘Dışarıda zaman geçir, miyobu önle’

-

kuşaklara da aktarılabi­leceği anlamına geliyor. Dr. Andrea Roberts ise Independen­t gazetesine açıklaması­nda, “Travmanın sonraki nesillerin davranışla­rını da olumsuz etkilediği­ni biliyoruz. Bu travma, insanları depresif yapıyor, travma sonrası stres bozukluğu yaşamaları­na neden oluyor. Bu akıl sağlığı sorunları anne ya da babalarını­n yanı sıra çocukların­ı da etkiliyor. Araştırmam­ız şimdi travmanın başka bir olası boyutuna işaret ediyor” dedi.

‘MOLEKÜLER YARA İZLERİ’

Cinsel tacizin psikolojik izler bırakmasın­ın yanı sıra bazı bilim insanların­ın ifadesiyle “moleküler yaralara” da yol açtığına işaret eden bu araştırman­ın henüz

BUNDAN 30 yıl sonra dünya genelinde 5 milyar insanın miyoptan mustarip olacağı tahmin ediliyor. Bu da o yıllardaki toplam dünya nüfusunun yaklaşık yarısı anlamına geliyor. Avustralya merkezli Brien Holden Vizyon Enstitüsü, uzağı görme bozukluğun­un özellikle sanayileşm­iş ülkelerde son on yılda hızla arttığını tespit etti.

Bir insanın ileriki yaşlarda yakın gözlüğüne ihtiyaç duyup duymayacağ­ı, çocukluk ve gençlik yıllarında teknolojik cihazları ne kadar yoğun kullandığı ile de yakından ilgili. Özellikle 6-10 yaş arası dönemde miyop oluşumu, enfeksiyon riski, katarakt, tansiyon hatta körlük riskini artıyor.

Miyop oluşumunu önlemenin en başlangıç aşamasında olduğu ve daha kapsamlı çalışmalar­a ihtiyaç duyulduğu belirtiliy­or.

Ancak farelerde yapılan araştırmal­ar, sperm hücresi metilasyon­unda hastalıkla­rın yavrulara da geçtiği görüldü.

Dr. Roberts, “Farelerle yapılan çalışmalar, hayatların­ın ilk dönemlerin­deki stres faktörleri­nin spermlerin­i etkilediği­ni ve çocukların­da anksiyetiy­e benzer davranış bozuklukla­rına yol açtığını ortaya koydu” diye konuştu.

Bu etkinin daha kapsamlı çalışmalar­la da teyit edilmesi halinde sonuçların kriminoloj­ide de kullanılab­ileceği, DNA testleriyl­e tacizin ne zaman meydana geldiğinin bulunabile­ceği belirtiliy­or. (DIŞ HABERLER) etkin yollarında­n biri, kitap okurken ve elektronik cihazların ekranların­a bakarken en az 30 santimlik mesafeyi muhafaza etmek. Bir diğer çözüm de açık havada daha fazla zaman geçirmek. Zira gün ışığı, göz bebeğinin büyümesini engelliyor. Tayvanlı bilim insanları, çocukların günde ortalama 80 dakika dışarıda vakit geçirmesi durumunda miyop riskinin yarı yarıya azalacağın tespit etti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye