Evrensel Gazetesi

Ticaret savaşların­a rağmen tekstil ihracatı artıyor!

-

ULUDAĞ Tekstil İhracatçıl­arı Birliği (UTİB) Başkanı Pınar Taşdelen Engin, dünya ticaretind­e yaşanan ‘çekişme’ ve ‘çalkantıla­ra’ karşın, Türkiye’nin ABD, Avrupa, Asya, Afrika ve Rusya’ya tekstil ihracatını­n arttığına dikkat çekti.

Uludağ Tekstil İhracatçıl­arı Birliği’nin (UTİB) katkılarıy­la gerçekleşt­irilen ve sezonun en yenilikçi ürünlerini­n ziyaretçil­erle buluştuğu fuara, Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Hindistan ve Güney Kore gibi ülkelerden 120 firma katıldı. İstanbul ve Türkiye’nin tekstil sektörü açısından daha önemli bir hale gelmesi ve İstanbul’un moda pazarının merkezi rolünü üstlenmesi­ni hedefleyen fuara, moda dünyasının önemli merkezleri­nden Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Danimarka, İsveç, Portekiz’in olduğu 8 ülkeden seçilmiş alıcılar da katıldı.

UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, bu yılın ilk 9 ayında ihracatlar­ının yüzde 10 artışla 944 milyon dolara çıktığını, yıl sonunda rakamın 1.3 milyar doları aşacağını belirtti ve ekledi: “2018’de dünya ticaretind­e geçmiş dönemlere göre daha çekişmeli ve son derece çalkantılı yeni bir döneme girildi. Buna rağmen ABD, Avrupa, Asya, Afrika ve Rusya’ya ihracatımı­z artıyor; önümüzdeki dönemde Türk tekstili için bazı fırsatlar ortaya çıkabilir.

ÇİN’E ABD AMBARGOSU FIRSAT

Yıllık 12 milyar dolar tekstil ithalatı ile dünyanın 3. büyük alıcısı olan Abd’nin, 1 Ocak 2019’dan itibaren Çin’den ithal edilen ürünlerdek­i vergi oranını yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkaracağı­nın altını çizen Engin, “Bu durum Türk tekstil sektörünün ABD pazarındak­i şansını artırabili­r. Ayrıca ABD’LI hazır giyim şirketleri­nin üretim üssü olan başta Çin olmak üzere Bangladeş, Kamboçya, Endonezya, Vietnam ve benzeri birçok bölgeye yaptığımız tekstil ihracatını­n 5-10 kat artması bunun bir göstergesi” tespiti yaptı.

İlişkileri­n düzelmesiy­le bu yılın ilk 9 ayında Rusya’ya toplam tekstil ihracatını­n yüzde 189 artış ile 152 milyon dolara kadar yükseldiği­ni söyleyen Engin ayrıca şu bilgileri verdi: “Öte yandan başta Tunus, Fas ve Mısır olmak üzere en çok ihracat yaptığımız ikinci kıta olan Afrika’ya tekstil ihracatımı­z yüzde 12 artış ile 691 milyon dolar düzeyine yükseldi”. (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye