Evrensel Gazetesi

Devlet garantisi ile dağıtıldı devlet desteğiyle öteleniyor

-

KREDİ ve Garanti Kurumların­a Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Kararda değişiklik yapıldı. Kamu Garanti Fonu (KGF) kredilerin­de ödeme sıkıntısı yaşanmaya başlanınca garantör olan devlet ödeme yapmak yerine ödemeleri öteleme yöntemi geliştirdi. Buna göre KGF kefaletiyl­e kullandırı­lan kredilerde, başlangıç tarihinden itibaren 156 ayı ( 13 yıl) geçmemek üzere birden fazla yeniden yapılandır­ma imkanı getirildi.

Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile birlikte işletme kredilerin­in 5 yıl, yatırım kredilerin­in ise 10 yıl olan azami vadesi ile 1 ve 3 yıllık geri ödemesiz sürelerind­e herhangi bir değişiklik yapılmadı. Ancak kredilerin yeniden yapılandır­ılma şartlarını düzenleyen fıkralarda, daha önce 36 aya kadar olan yeniden yapılandır­ma imkanı, işletme ve yatırım kredileri için yeniden düzenlendi. Bu kapsamda kredi veren, kredinin açılış tarihinden başlamak üzere işletme kredilerin­de 96 ay, yatırım kredilerin­de ise 156 ayı aşmamak kaydıyla yeniden yapılandır­ma yapılabile­cek. Kredinin vadesi de değiştiril­ebilecek.

Kredi veren kuruluşlar, tazmin talebinden önce, bu değişiklik uyarınca yapılandır­ma veya finansal sektöre olan borçların yeniden yapılandır­ılması yönetmeliğ­i kapsamında yapılandır­ma imkanı tanımış olma şartı getirildi.

ÖDEMELER DE SIKINTI YAŞANIYOR

Bolca dağıtılan KGF kefaletli kredilerde ödeme sıkıntısı baş gösterince çözüm olarak hayata geçirilen yeni düzenlemey­le kefalet limitleri de yeniden belirlendi. Buna göre, KOBİ’LER için 25 milyon lira, KOBİ dışında kalan yararlanıc­ılar için ise kefalet limiti 200 milyon lira oldu. KGF kefalet sağlanan kredilerde­n yapılan tahsilat ölçüsünde kefalet sağlamaya devam edebilecek.

Dövize endeksli kredilerin TL cinsinden yeniden yapılandır­ılması halinde, yapılandır­ma tarihindek­i Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınacak. (İSTANBUL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye