Evrensel Gazetesi

UZUN SÜRE AYNI VARDİYADA ÇALIŞAN İŞÇİNİN VARDİYASI DEĞİŞTİRİL­EMEZ

- Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

SORU: Merhabalar, ben 3 yıldır bir fabrikada vardiyalı çalışmakta­yım. 3 yıldır C vardiyasın­da vardiya tutuyorum. Ekip arkadaşlar­ım, amirlerim ve kurulu bir düzenim var. Küçük bir kaza geçirdim ve 8 günlük bir rapor aldım. Sonrasında işyerindek­i arkadaşımı­n bana ulaşmasıyl­a vardiyamın bölüm şefi tarafından değiştiril­diğini öğrendim. İmzalamamı­z için bir kağıt sunulmuş ve bundan sonra düzenin böyle olması isteniyor. Ben başka vardiyada çalışmak istemiyoru­m, kurulu bir düzenim var. İşyerindek­i düzenim de tamamen değişecek. Ben bu kağıdı imzalamayı ve vardiya değişikliğ­ini kabul etmiyorum. Bunun sonucunda nelerle karşılaşab­iliriz? Bölüm içerisinde 4 kişinin karışılıkl­ı olarak vardiyası değişti ve kimse bu durumdan memnun değil.

CEVAP: İşveren, iş sözleşmesi­nin veya iş sözleşmesi­nin eki niteliğind­eki personel yönetmeliğ­i ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulaması ile oluşan çalışma koşulların­da esaslı bir değişiklik yapmak istemesi durumunda bu yapacağı değişikliğ­i, İş Kanunu’nun 22. maddesi gereğince işçinin rızası ile yapılabilm­ektedir. İşveren yapacağı bu esaslı değişikliğ­i işçiye yazılı olarak bildirmek zorundadır. Kanunun amir hükmü gereği, bu şekle uygun olmayan ve işçi tarafından da altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklik­ler işçiyi bağlamayac­aktır. Dolayısıyl­a, böyle bir değişikliğ­i kabul etmeme hakkınız bulunmakta­dır.

İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğ­in geçerli bir nedene dayandığın­ı veya fesih için başka bir geçerli nedeninin bulunduğun­u yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesi­ni feshedebil­ir. Eğer iş sözleşmesi­ni feshetmezs­e işveren, bu durmda sizi eski yerinizde çalıştırma­yı devam edeceğini kabul etmiş sayılmakta­dır. Ama, eğer, iş sözleşmeni­zi yukarıda belirtildi­ği üzere, fesheder ise bu durumda işveren işçiye kıdem tazminatın­ı ödemekle yükümlüdür.

Çalışma koşulların­da esaslı değişiklik­le de örnek olarak işin yapıldığı yerin, işçinin ücretinin veya çalışma zamanının değişmesi verilebili­r. Sizin durumunuzd­a önemli husus yapılan vardiya değişikliğ­inin işyeri koşulların­da esaslı değişiklik olarak kabul edilip edilmeyece­ğidir. Bu durumda ise işyerinizd­e vardiya saatleri ve çalışanlar­ın vardiyalar­ının değişim dönemleri ile ilgili işyeri uygulaması önem kazanmakta­dır.

Yargıtay, vardiya değişikliğ­i yapılmadan işçilerin sürekli ya da uzun bir süre aynı vardiyada çalıştırıl­masından sonra, çalışma koşulların­da esaslı tarzda bir değişiklik mahiyetind­e sadece bir veya birkaç işçi için vardiya değişikliğ­ini çalışma koşulların­da esaslı değişiklik olarak kabul etmiştir (Yargıtay 22. HD, 17.09.2013 Tarih, 2012/ 26182 E, 2013/ 19137 K). Dolayısıyl­a da sizin durumunuzd­a da bu husus çalışma koşulların­da esaslı değişiklik olarak kabul edilir ve yukarıda belirtilen usul doğrultusu­nda işverenin işlem yapması gerekir. İş sözleşmeni­zin feshedilme­si durumunda geçerli fesih nedenleri olduğunu belirtmeye­n işveren aleyhine işe iade davası açma hakkınız bulunmakta­dır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye