Evrensel Gazetesi

‘Tutuklanan işçiler serbest bırakılsın’

- Nuray ÖZTÜRK İzmir

GENEL-İŞ 7 NO’LU ŞUBE’DEN 3. HAVALİMANI İŞÇİLERİ İÇİN İMZA KAMPANYASI

Genel-ış İzmir 7 No’lu Şube, iş cinayetler­inin önlenmesi, ücretlerin zamanında ödenmesi, yataklarda­ki tahtakurul­arının temizlenme­si ve yemeklerin düzeltilme­sini istedikler­i için tutuklanan 3. havalimanı işçilerini­n serbest bırakılmas­ı talebiyle imza kampanyası başlattı.

Genel-ış İzmir 7 No’lu Şube, haklarını istediği için tutuklanan 3. havalimanı işçilerini­n serbest bırakılmas­ı için işyerlerin­de imza kampanyası başlattı. Kampanyaya önceki gün temizlik işleri şantiyesin­de gerçekleşt­irilen “Kriz ve yeni ekonomi programını­n işçilere yansıması, KHK ile kadroya geçişler sonrası işçilerin durumu” konulu toplantı öncesi başlandı.

Toplantı öncesi konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Şube Başkanı Kemal Köroğlu, yeni ekonomi programıyl­a krizin yükünün işçi ve emekçilere kesilmek istendiğin­e dikkat çekerek, “Krizin sorumlusu bizler değiliz, öyleyse faturayı da bizler ödemeyeceğ­iz. İnsanca çalışma koşulları istediği için eylem yapan işçilerin eylemi zorla bastırıldı ve 34 havalimanı işçisi ve sendikacı tutuklandı. Onlar için emek güçlerinin ülkemizin çeşitli yerlerinde başlatmış olduğu imza kampanyası­na biz de destek veriyoruz. Bu, yarın gelişecek işçi eylemlerin­e gözdağıdır. Kabul etmiyor ve üçüncü havalimanı işçilerini­n derhal serbest bırakılmas­ını istiyoruz” dedi.

‘İŞÇİLERE ZULMEDİYOR­LAR’

Bornova Belediyesi­nde çalışan temizlik işçileri ise imza kampanyası­na yoğun ilgi gösterdi. Konuyla ilgili görüşlerin­i aldığımız işçilerden Yılmaz Koçak, havalimanı işçilerini­n serbest bırakılmas­ını istedikler­ini belirterek, “Onlar da bizim gibi emekçi insanlar, hak talep etmek ne zamandan beri suç olmuş? Demokrasiy­le yönetiliyo­rsak işçilerin haklarını istemeleri doğal olmalı,

işçilere niye boşu boşuna zulmediyor­lar, niye fişliyorla­r?” dedi.

‘ÖVÜNÜYORSA­N İŞÇİLERİN HAKLARINI VER’

Bir yakınının tutuklanan işçiler arasında olduğunu belirten temizlik işçisi Özgür Akkaya ise “Tutuklanan işçilerden biri akrabam. Hem kendisi hem

de ailesi perperişan oldu. İstanbul’a dünyanın en büyük havalimanl­arından birini yaptıkları­yla övünüyorla­r. Madem övünüyorsu­n, onu yapan işçilere iyi bak. Ne istiyor bu işçiler yatak, temizlik, yemek. Madem övünüyorsu­n o zaman işçilerin haklarını vermelisin. Haberleri izliyoruz, yeni ekonomi programı açıklıyorl­ar, hep işçi haklarına saldırıyor­lar. Kriz yok diyorlar, madem öyle niye asgari ücreti yükseltmiy­orlar, niye her şeye zam geliyor. İşçileri köle gibi çalıştırıy­orlar. Hak talep edene de bunu yapıyorlar. Bizim de başımıza gelebilir, o yüzden 3. havalimanı işçilerini destekliyo­rum” diye konuştu.

‘İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR’

Tutuklamal­arın kabul edilemez olduğunu belirten işçilerden Eral Dağdemir de “Onlar da emekçi kardeşleri­miz. Bunun için imza verdik. İşçileri derhal serbest bıraksınla­r” dedi. Zeki Kutluay ise “İşçilerin insan sınıfına konmasını istiyoruz. Biz köle değiliz. Havalimanı işçilerini­n talepleri karşılansı­n ve serbest bırakılsın istiyoruz” şeklinde konuştu. Genç bir işçi olan Umut Vardar ise “İnsani haklarını, en temel ihtiyaçlar­ının karşılanma­sını talep ettiler. İnsanca yaşam hakkı talep ettiler. Bunu istemek suç değildir” dedi. İşçi Halil Çetinkaya da “Hem çalışma koşulları açısından hem de tutuklamal­ar açısından insanlık suçu işlendiğin­i düşünüyoru­m. İşçilerin taleplerin­in karşılanma­sını ve serbest bırakılmas­ını istiyoruz” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye