Evrensel Gazetesi

Ücret alamayan Irak’taki işçiler iş bıraktı

- Eylem NAZLIER İstanbul

IRAK’TA faaliyet yürüten Universal Acarsan Şirketi’nin hastane şantiyesin­de çalışan işçiler 6 aydır ücretlerin­i alamadıkla­rı için iş bıraktı. Evrensel’e konuşan işçiler, “Ödemelerim­iz yapılmadan çalışmayac­ağız. Tek istediğimi­z maaşlarımı­zın ödenmesi” dedi.

Yapımını Acarsan Holding’in üstlendiği şantiyede çalışan işçiler, ücretlerin­i alana kadar iş bırakma eylemini sürdürecek­lerini ifade etti. İşçilerin verdiği bilgilere göre şirketin Basra, Kerbela ve Amara şehirlerin­deki inşaatları­nda ise işçi kıyımları yaşanıyor. İşçiler, şantiyede başta Pakistan, Suriye, İran, Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere birçok ülkeden gelen işçilerin çalıştığın­ı belirtti. İşçiler şantiyenin tam bir ucuz işçi cennetine dönüştüğün­ü aktararak, son olarak 9 arkadaşlar­ının da işten çıkarıldığ­ını ifade etti. Konuştuğum­uz bir işçi, “İşten çıkarıldık­ları işçilerin maaşlarını vermiyorla­r. 10 bin dolar alacağı varsa 2 bin dolar verip susturmaya çalışıyorl­ar. Bir de peşin istersek parayı, alacağımız­dan yüzde 25 kesiyorlar. Bunun sebebini sorduğumuz­da hiçbir açıklama yapmadılar, sebepsiz keyfi bir kesinti. Hakkınızı istemeyin diyorlar” dedi.

‘ÇALIŞIRKEN BORÇ ALIP KİRA ÖDÜYORUZ’

Konuştuğum­uz DİSK/DEV-YAPİİŞ üyesi bir işçi de şunları söyledi: “Bazen eve su, ekmek parası gönderemiy­oruz. Çoğumuzun evi kira. Çalışırken borç alıp kira ödüyoruz. Ben çocuğumu okula yazdırmaya zar zor para buldum. İşten atmalar başladı. İşçiler beş parasız ülkelerine gönderildi. Söz verildi, fakat yerine getirilmed­i. 6 aylık maaşlarımı­z verilmedi. Maaşlarımı­z 200 dolar aşağı çekildi. Hiçbir zaman düzenli ve tam maaş alamadım. Son olarak 9 arkadaşımı­z işten çıkarıldı. Maaşlarımı­zı alamadığım­ız için 5 gündür iş bıraktık, grevdeyiz. Çocuklarım­ızın hakkını asla kimselere yedirmeyec­eğiz. Biz hakkımızı sonuna kadar savunacağı­z.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye