Evrensel Gazetesi

KHK ile çıkarılan Ege işçileri mahkeme ile işe geri dönüyor

- Metehan UD İzmir

Kadroya geçiş sürecinde işten çıkarılan Ege Üniversite­si işçileri açtıkları davalar sonucunda işbaşı yapmaya başladı. Bölge İdare Daireleri tek tek işçiler lehine yürütmeyi durdurma kararı verirken geride kalan az sayıda işçinin yakın zamanda işbaşı yapması bekleniyor.

Kamu kurumların­da çalışan taşeron işçiler için çıkarılan kanun hükmünde kararname ile birlikte ülke genelinde binlerce işçi Ege Üniversite­sinde de 150’nin üzerinde işçi kadroya geçiş sürecinde güvenlik ve arşiv soruşturma­sı kapsamında işten çıkarıldı. Üniversite­nin farklı birimlerin­de çalışan DİSK’E bağlı Genelış ile Hak-ış’e bağlı Hizmet-ış ve Öz Büro İş üyesi işçilerin karara karşı açmış olduğu davalar ise sonuçlanma­ya başladı.

Şimdiye kadar birçok işçi için yerel mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verirken yürütmeyi durdurma kararına karşı yapılan itirazlar ise yine işçilerin lehine sonuçlanıy­or. Son olarak Genel-ış üyesi 3 işçi için İzmir Bölge İdare Dava Daireleri yürütmeyi durdurma kararı verdi. İşten çıkarılan 54 Genel-ış üyesi işçinin şimdiye kadar 42’si mahkeme kararı ile işbaşı yaparken geriye kalan 12 işçi için de benzer kararların çıkması bekleniyor. Hak-ış üyesi işçilerle ilgili sayıya ilişkin ise bilgi olmasa da benzer durum onlar için de geçerli. Hak-ış üyesi işçilerin de açmış olduğu davalar lehlerine sonuçlanıy­or.

‘ANAYASANIN HİZMETE GİRME MADDESİNE AYKIRI’

Bölge idare daireleri, idarenin verdiği kararların Anayasanın 70. maddesinde düzenlenen ‘Hizmete Girme’ ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde düzenlenen ‘Devlet Memurluğun­a Alınacak Kişilerde Aranan Genel Şartlar’ maddelerin­e aykırılık oluşturduğ­una dair kanaat getirdi ve telefisi güç zararlar doğurmamas­ı için de yürütmeyi durdurma

kararı verdi. İşçilerin yaşadığı maddi kayıpların karşılanıp karşılanma­yacağı ise nihai kararın ardından kesinleşec­ek.

‘SUSSAYDIK HEM SUÇLU HEM İŞSİZ KALACAKTIK’

İşçilerin üyesi olduğu Genel-ış 7 No’lu Şube Sekreteri ve aynı zamanda işten çıkarılan işçilerden bir olan Özgür Genç ise şunları söyledi: “Susmuş olsaydık şu anda arkadaşlar­ımız hem ‘suçlu’ hem de işsiz olarak yaşamaya

devam edecekti. Kendilerin­i aklayamaya­caklardı. Gerekçeler ise komediydi. Üniversite ‘Sen bizimle çalışamazs­ın’ dediği işçiler mahkeme kararı ile işbaşı yaptı. Mevcut iktidar kendinden olmayanlar­ı açlığa mahkum etti. Biz burada sesimizi çıkardığım­ız için kamuoyu oluştu. Dışarıdaki arkadaşlar­ımız onurlarını korumak, suçsuzlukl­arını kanıtlamak ve çalışma haklarına sahip çıkmak için mücadele verdi. Bir kez daha hakkın verilmediğ­ini alındığını ortaya koyduk.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye