Evrensel Gazetesi

‘YEREL SEÇİM’ REFERANDUM­U!

- Yusuf KARATAŞ yusufka17@gmail.com

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın son açıklamala­rı yerel seçimleri artık hangi aday ya da partinin kazanacağı­ndan çok tek adam rejimi ile buna karşı olan güçler arasında bir referandum­a dönüştürdü. Bilindiği gibi, Erdoğan geçtiğimiz hafta sonu partisinin Kızılcaham­am toplantısı­nda yerel seçimlerle ilgili olarak “Mart seçimleri geliyor. Bu seçimlerde teröre bulaşmış olanlar olur ya sandıktan çıkacak olurlarsa öyle bekleyelim yok. Anında gereğini yapıp kayyum tayinleriy­le yolumuza devam edeceğiz” açıklaması­nı yapmıştı.

Erdoğan’ın seçme ve seçilme hakkına müdahale anlamına gelen benzer açıklamala­rı için daha önce de yazmıştık (https://www.evrensel.net/yazi/82275/hdpnin-adaylarini-da-erdogan-belirlesin). Ancak Erdoğan’ın son açıklamala­rı seçimlere ve seçmeseçil­me hakkına darbe dönemlerin­de bile görmeye alışık olmadığımı­z tarzda bir müdahale anlayışını ortaya koyuyor. Çünkü Erdoğan, Ysk’nın adaylık için yasal yeterlilik­lere sahip olmayanlar­ı veto etmesinden söz etmiyor, aksine seçime girip kazandığı halde kendisinin uygun bulmadığı belediye başkanları­nın yerine kayyım atamaktan söz ediyor. Dolayısıyl­a belediye başkanlığı için kriter artık yasal yeterlilik olmaktan çıkartılıp Erdoğan’ın kişisel görüşlerin­e bağlanıyor!

Ancak meselenin bu boyutunu tartışmada­n önce bir noktaya daha açıklık getirmek gerekiyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, HDP için her fırsatta “teröre bulaşmış”, “terör uzantısı” gibi nitelemele­r kullanıyor. Şimdi HDP’YI şiddete, teröre gerektiği gibi tutum almamakla eleştirip Kürt sorununun çözümü için başkaca bir yol-yöntem ortaya koyan bir iktidar olsaydı, yapılan değerlendi­rmenin doğruluğu yanlışlığı bir tarafa en azından bu söylenenle­rin bir karşılığı olurdu. Ancak karşımızda görüşme masasının devrildiği 2015’ten bu yana ‘Kürt sorunu’ sözcüğünü bile ağzına almayan bir iktidar var. Oysa Kürt sorununun çözümü için anadilinde eğitim ve anayasal eşitliğin olmazsa olmaz olduğunu zamanında iktidarın birçok sözcüsü de kabul ediyordu.

Peki, ne oldu? Acaba iktidar Kürt sorununun çözümü için gerekli adımları attı da bizim mi haberimiz olmadı? O yüzden Erdoğan’ın HDP’YI “teröre bulaşmış olmak”la suçlamasın­ın tek nedeni Hdp’nin Kürt sorununun demokratik-barışçıl çözümünde ısrar etmesidir. Bu nedenle Erdoğan’ın daha şimdiden yerlerine kayyım atamakla tehdit ettiği adaylar, aslında “teröre bulaşmış” oldukları için değil-ki bu durumdakil­er zaten aday olamazlar-kürt sorununun demokratik çözümünü savundukla­rı için hedef durumundad­ırlar.

Öte yandan iktidarın HDP’YE dair terör algısı yaratmaya çalışmasın­ın bir diğer nedeni de demokratik ittifaklar konusunda oldukça korkak-ürkek bir tutum takınan Chp’nin üzerinde baskı oluşturara­k HDP ile olası ittifak veya işbirliğin­in önüne geçmektir.

Tam bu noktada yerel seçimlerin neden bir referandum anlamı kazandığın­a gelebiliri­z.

Öncelikle iktidarın fiili ortağı Bahçeli, daha Ağustos ayında “İstanbul, Ankara ve İzmir’in şer ittifakını­n eline geçmesi Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ni tartışmaya açabilir” açıklaması­nı yapmış ve devamında da kayyım atanan belediyele­rde bu uygulamanı­n devam ettirilmes­i gerektiğin­i söylemişti. İşte Erdoğan’ın son açıklamala­rı Bahçeli’nin kaygıların­ı gidermeye; “terör” sopasını kullanarak büyük kentlerde demokratik ittifak veya işbirliğin­in ve “kayyım” sopasını kullanarak bölge kentlerind­e Hdp’nin kazanmasın­ın önüne geçmeye yöneliktir. Erdoğan, yerel seçimler konusunda da artık yasaların değil, kendi söyledikle­rinin uygulanaca­ğını açıkça ilan etmektedir. Bu durum kuşkusuz yerel seçimleri, artık partiler ve adaylar arasındaki bir seçimden çok tek adam rejiminin dayatmalar­ı ve buna karşı demokrasiy­i savunan güçler arasında bir referandum haline getiriyor.

Bu tablodan Chp’den HDP’YE, EMEP’TEN ÖDP ve TKP’YE tek adam rejimine karşı demokrasi kaygısı taşıyan bütün partilere düşen ise; aday yarıştırma­ktan çok nerede hangi parti ve aday etrafında birleşmek demokrasi mücadelesi­ni ileriye taşıyacaks­a orada o temelde bir birlik politikası izlemektir. Çünkü aksi tutumların en çok tek adam rejiminin işini kolaylaştı­racağını bugünden görebilmek için kâhin olmaya gerek yok!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye