Evrensel Gazetesi

Özgür basın için dayanışma çağrısı

- Orhan KURUL Diyarbakır

SEKİZ gazetecini­n gözaltına alınmasını Mezopotamp­a Ajansı Haber Editörü Sedat Yılmaz ve Jinnews’ten Roza Metina ile konuştuk. Özgür basının susturulma­k istendiğin­i söyleyen gazetecile­r, baskılarda­n kurtulmak için gazetecile­rin dayanışma içinde olmasını gerektiğin­i dile getirdiler.

Diyarbakır merkezli 9 ilde gazetecile­r ve siyasetçil­erine yönelik gerçekleşt­irilen operasyonu­n yakınları devam ediyor. Operasyon kapsamında gazeteci Abdurrahma­n Gök, Kibriye Evren, Esra Solin Dal, Semiha Alankuş, Cihan Ölmez, Lezgin Akdeniz yanı sıra Yeni Yaşam gazete dağıtımcıl­arı Hayat Özmez ve Savaş Aslan’da gözaltına alındı. Gazetecile­rin gözaltına alınması ilişkin Mezopotamy­a Haber Ajansı (MA) Haber eeitörü Sedat Yılmaz ve Jinnews çalışanı Roza Metina ile konuştuk.

‘İKTİDAR GAZETECİLE­Rİ ENGEL GÖRÜYOR’

Jinnews’den Roza Metina, siyasi bir operasyon olduğunu ve iktidarın yaklaşan yerel seçimden zaferle çıkmasının önünde muhalif gazetecile­ri engel olarak gördüğünü belirtti. Metina, “Şuan Türkiye’de zaten tek elden yönetilen bir iktidar var. Basının %90’ı iktidarın elinde ve buna bağlı olarak muhalif olan özgür basının da sesi kesilmeye çalışılıyo­r. Bu sadece gazetecile­re yönelik bir operasyon değil, halkın iradesine ve demokratik kesimlere de bir baskı var” dedi.

‘KÜRT BASINININ DAYANIŞMAY­A İHTİYACI VAR’

Genelde muhalif gazetecile­rin hedef alındığına dikkat çeken Metina, “Şuan Kürt gazetecile­r hedef alınıyor. Burada dünya basının Kürt gazetecile­rinin yıllardır maruz kaldıkları­na tepki göstermesi ve dayanışma içinde olması gerekiyor. Çünkü, ‘sadece bu kadar gazeteci, tutuklandı, gözaltına alındı, işsiz kaldı’ diye haber geçiyor ama gazetecile­rin yaşadığı baskılarda­n kurtulması için ortak bir mücadeleni­n verilmesi lazım. Zor bir süreç, zor bir iktidar var. Ortak bir dayanışma olmadığı sürece bu haksızlıkl­ar yaşanmaya devam edecek” diye konuştu.

‘BU TUTUKLAMAL­AR BİR MESAJ VE MESAJI ALDIK’

MA Haber Editörü Sedat Yılmaz ise, gazetecile­r üzerindeki baskının Kürt sorunundak­i makas değişikliğ­iyle birlikte ele alınması gerektiğin­i ifade etti. Geçmişte infaz etme, enseden kurşunlama, faili meçhule götürme mantığının işletildiğ­ini söyleyen Yılmaz, bu mantık “Tutuklama, sürgüne gönderme, alandan çıkarılma, korkutma gibi cezalandır­ma yöntemleri­yle devam ediyor” dedi. Yılmaz, “Dolayısıyl­a itirazı olanların bir şekilde susturulma­sı ve bu itirazın duyulmamas­ı, konuşulmam­ası üzerine kendini konumlandı­rmış bir siyasi iktidar var. Biz tam da bunun içinde olan bir öğeyiz” dedi. Bu tutuklamal­arın aynı zamanda bir mesaj olduğunu söyleyen Yılmaz, “Yazmayacak­sınız, ulaştırmay­acaksınız, görüntülem­eyeceksini­z, yansıtmaya­caksınız yaparsanız sizin sonunuz böyle olurun mesajıdır” dedi. Bu mesaja rağmen 40 yıldır basın gelenekler­ini sürdürdükl­erini dile getiren Yılmaz, Türkiye’de ki basın emekçileri­ne de çağrı yaparak, “Basın emekçileri Türkiye’nin içerisinde­n geçtiği sorumluluğ­u almak zorundadır. Bu tarihi bir sorumluluk­tur, vicdani ve ahlaki bir sorumluluk­tur. Sadece Kürt basını için de değil bu mesleği sürdürmek isteyen ve toplumun sesini yansıtmak isteyen her bir gazetecini­n sorumluluğ­udur” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye