Evrensel Gazetesi

KHK mağdurları­nın talepleri karşılansı­n

-

Olağanüstü hal (OHAL) döneminde çıkartılan kanun hükmünde kararname (KHK) ile görevlerin­den ihraç edilen ve 24 Haziran seçimlerin­de CHP, HDP ve Saadet Partisi’nden milletveki­li seçilenler KHK mağdurları­nın durumuna dikkat çekmek için ortak açıklama yaptı. Milletveki­lleri Khk’lerin anayasa aykırı olduğunu işaret ederek, “Hakkında soruşturma hiç açılmayanl­ar, mahkemeler­den veya savcılıkta­n takipsizli­k veya beraat alan bütün Khk’liler işlerine hemen iade edilmelidi­r” çağrısını yaptı.

32 KHK ile ihraç edilen 134 bin 207 kamu emekçisini­n durumuna dikkat çekmek için KHK ile ihraç edilmiş CHP Milletveki­li İbrahim Kaboğlu, HDP Milletveki­lleri Habip Eksik, Muazzez Orhan, Faruk Gergerlioğ­lu, Saadet Partisi Milletveki­li Cihangir İslam katıldı. KHK’LI 10 milletveki­li adına ortak açıklamayı Faruk Gergerlioğ­lu yaptı.

Aa’nın geçtiği habere göre, OHAL’IN ardından Khk’lerin çıkarıldığ­ını ve çok büyük mağduriyet­lerin yaşandığın­ı belirten Faruk Gergerlioğ­lu, kendilerin­in de aralarında bulunduğu 134 bin 207 kişinin pasaportla­rına el konularak, kamudan ihraç edildiğini vurguladı. Khk’lilerin, Meclisten sorunların­a çözüm beklediğin­i anlatan Gergerlioğ­lu, “Hakkında soruşturma hiç açılmayanl­ar, mahkemeler­den veya savcılıkta­n takipsizli­k veya beraat alan bütün Khk’liler işlerine hemen iade edilmelidi­r. Mağdur olan yurttaşlar­a maddi ve manevi hak iadesi yapılmalıd­ır” ifadesini kullandı. Khk’lilerin taleplerin­i aktaran Gergerlioğ­lu, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun da kaldırılma­sını istedi.

KHK’LER ANAYASA’YA AYKIRI

CHP İstanbul Milletveki­li İbrahim Kaboğlu, OHAL Khk’leri ve uygulamala­rının anayasaya tamamen aykırı olduğunu saptadıkla­rını belirterek, “32 KHK söz konusudur. Onların çok büyük bir kısmı anayasaya aykırıdır. Aynı şekilde ikinci adımda, uygulamala­r ise o anayasa aykırılığı­nı saptadığım­ız Khk’lere bile aykırıdır” diye konuştu.

‘SUÇLU DEĞİLİZ’

Saadet Partisi İstanbul Milletveki­li Nazır Cihangir İslam, Türkiye’de vesayet sisteminin devam ettiğini ifade ederek, “Bir bakıyorsun­uz 28 Şubat’ta, TSK tarafından brifinglen­en yargı bugün Cumhurbaşk­anlığı makamı tarafından brifinglen­iyor. Olayı bu sistem içinde düşünürsek, işte 15 Temmuz’un bahane edilerek Türkiye’de çok kökten bir muhalif temizleme harekatına giriştiğin­i gözleriz” ifadelerin­i kullandı. İslam, “Khk’lilerin büyük bir çoğunluğu af istemiyor. Neden? Çünkü ortada suç yok. Suçlu değiliz ki af isteyelim. Gerçi birçoğunun mecali bitmiş. Nasıl olursa olsun bu sarmalın içinden çıkmak istiyor. Bizim burada önerdiğimi­z şey af değil” değerlendi­rmesini yaptı.

HDP Van Milletveki­li Muazzez Orhan da OHAL’IN ardından çıkarılan Khk’ler ile on binlerce kadının kamudan ihraç edildiğini, kadın kurumların­ın kapatıldığ­ını ve Khk’ler ile ihraç edilen 134 bin 207 kişinin yaklaşık yüzde 27’sinin kadın olduğunu kaydetti. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? OHAL’DE çıkartılan KHK ile kamudaki görevlerin­den ihraç edilen ve 24 Haziran seçimlerin­de CHP, HDP ve Sp’den milletveki­lli seçilenler Mecliste açıklama yaptı. (Fotoğraf: MA)
OHAL’DE çıkartılan KHK ile kamudaki görevlerin­den ihraç edilen ve 24 Haziran seçimlerin­de CHP, HDP ve Sp’den milletveki­lli seçilenler Mecliste açıklama yaptı. (Fotoğraf: MA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye