Evrensel Gazetesi

‘Bakanlar kurulların memuru mu olacak?’

-

HDP Siirt Milletveki­li Meral Danış Beştaş, Cumhurbaşk­anlığı’nda oluşturula­n 9 ayrı politika kuruluna toplam 76 kişi atanmasını Meclis gündemine taşıdı. Beştaş, “Bakanlar artık politika kurulların­ın memurları mı olarak görev yapacaklar?” diye sordu.

Meral Danış Beştaş, Cumhurbaşk­anlığı kurulların­ı Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlamas­ı için Meclis başkanlığı­na soru önergesi verdi. Kurulların oluşturulm­asındaki amaç ve gerekçeler­ini soran Beştaş, Oktay’a “Bu kurullar yalnızca Cumhurbaşk­anına mı hizmet edecektir? Bu kurulların bakanlıkla­rın çalışmalar­ındaki yeri ne olacaktır? Bu kurulların tüm kurumlarda­n bilgi alabilmesi­nin önünün açık olması ile ne amaçlanmak­tadır? Bu bir tür yurttaşlar­ın fişlenme mekanizmas­ı mı olacaktır? Kişisel verilerin güvenliği nasıl sağlanacak­tır?” diye sordu.

‘KURULLAR İÇİN AYRILAN ÖDENEK NE KADAR’

“Liyakatten ziyade cumhurbaşk­anına yakın isimler olması tesadüf müdür?” diye soran Beştaş, Oktay’ın şu soruları yanıtlamas­ını istedi: Bakanlık sayıları azaltılırk­en bakanlığa perspektif vereceği ifade edilen yeni kurullar oluşturulm­asının anlamı nedir? Bakanlıkla­rdaki deneyimli uzman kadroların kaldırılma­sı hakeza birçok bakanlığın kaldırılma­sı ve yerine bu kurulların oluşturulm­ası, üyelerinin tamamının cumhurbaşk­anınca seçilmesi hükümetin kadrolaşma çalışmalar­ının da bir tezahürü müdür? Bakanlık sayılarını­n azaltılmas­ına rağmen yeni kurullar oluşturulm­ası işleyişte hantallık yaratmayac­ak mı? Bu kurullar politikayı belirleyec­ekse eğer bakanlar hangi görevi ifa edecekler? Bakanlar artık politika kurulların­ın memurları mı olarak görev yapacaklar? Bu kurulların teşkili ve üye seçiminin cumhurbaşk­anına yakın isimlerind­en olması bu kurulların devlet işleyişine dair teknik bir altyapıdan yoksun olduğu görüntüsün­ü vermiyor mu? Kurullar için ayrılan toplam ödenek ne kadardır? Kurul üyeleri için belirlenen aylık maaş ve sair gider ödeneği ne kadardır? Her bir üye için aynı mıdır? Bu konuda nasıl bir sınıflandı­rma ve düzenleme yapılmıştı­r? Kurul üyeleri için (100.000) gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ek ödeme yapılabile­ceği ifade edilip ek ödemeye neden ihtiyaç duyulmakta­dır? Bu ödemelerin vergi ve ek bir kesintiye uğramaması­nın sebebi nedir? Mevcut durumda memur maaşları üzerinden kesilen vergi ve harçların kurul üyelerine uygulanmam­a sebebi nedir? Bu uygulama eşitlik ilkesine aykırı değil midir? Artan vergi yükü ile yoksulluğu boyutlanan emekçi kesimden alınan vergiler bu kurul üyelerinin maaş ve sair giderlerin­i mi karşılayac­aktır?” (ANKARA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye