Evrensel Gazetesi

Abd-türkiye krizinde bir simge: Brunson davası

- Çağrı SARI Ankara

İzmir’de, “FETÖ ile PKK adına” suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanan ABD’LI din adamı Andrew Craig Brunson’un davası Türkiye ve ABD arasında gerilime neden oldu. Erdoğan yönetimi, Türkiye’nin girdiği ekonomik kriz sürecinin faturasını Brunson davasına çıkarırken, Abd’nin de bu davayı Suriye politikası ekseninde Türkiye’yi sıkıştırma­k için kullandığı söylenebil­ir.

EN KRİTİK DURUŞMA

İzmir’deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi’nin ABD’LI Rahibi Andrew Craig Brunson’ın 4. duruşması görülecek. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltına alınan Brunson’ın tutukluluğ­u 25 Temmuz’da ev hapsine çevrilmişt­i.

23 yıldır Türkiye’de yaşayan ABD vatandaşı Brunson, Ekim 2016’da sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı ancak aralık ayında ‘FETÖ üyesi’ olma suçlamasıy­la tutuklandı. Brunson hakkındaki iddianame tutuklandı­ktan bir buçuk yıl sonra hazırlandı. ABD, Brunson’ın tutuklanma­sının ardından defalarca serbest bırakılmas­ı çağrısı yaptı.

Ancak Türkiye hükümeti bu davayı Gülen karşısında bir ‘koz’ olarak gördü ve yapılan açıklamala­rda sık sık Abd’deki Fethullah Gülen’in ismi gündeme getirildi.

Brunson’un tahliye edilmeyere­k tutukluluğ­unun ev hapsine dönüştürül­mesi kararı ise gerilimin zirvesi oldu.

Türkiye-abd ilişkileri­nde 1974 Kıbrıs Krizi’nden bu yana en derin krizini Suriye iç savaşı başladığın­dan itibaren yaşıyor. Brunson davası da son 7 yıl içinde yaşanan krizlerden sadece biri olarak kayıtlara geçtiği söylenebil­ir.

SURİYE’DEKİ GELİŞMELER­LE EŞ ZAMANLI GERİLİM

ABD, Brunson iddianames­inin kabul edilmesind­en sonra açıklamala­rını sertleştir­di. Tam da o dönem Türkiye’nin S-400 silah satışını Rusya’dan yapacak olması ile eş zamanlı bir sürece denk geldi. ABD Başkanı Donald Trump, sık sık Brunson üzerinden Türkiye’ye yönelik öfkeli açıklamala­rda bulundu.

Ardından ABD, bu tutuklamay­ı bir hak ihlali olarak gördüğü gerekçesiy­le bu alandan sorumlu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül hakkında Abd’deki ‘mal varlıkları­nı dondurma’ kararı açıkladı. Yine Trump, Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan gümrük vergilerin­i ikiye katladı. Bu kararın Brunson davası nedeniyle olmadığı, iç kullanım kapasitesi­ni artırmak amacıyla alındığı öne sürüldü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye