Evrensel Gazetesi

Pakistan, IMF ile görüşmeler­e başlıyor

-

Uluslarara­sı Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, mali kriz içindeki Pakistan’ın ekonomi yetkililer­iyle bir araya geldi. Bbc’nin haberine göre, “kurtarma paketi”nin masaya yatırılmas­ının beklendiği toplantıyl­a ilgili açıklama yapan Lagarde, ülkenin Imf’den “mali yardım” istediğini söyledi. Pakistan Maliye Bakanı Asad Umar, geçen hafta yaptığı açıklamada borç alımı için IMF ile resmi görüşmeler­e başlanacağ­ını açıklamışt­ı.

Ağustos ayında yemin ederek göreve başlayan Pakistan Başbakanı İmran Han, Çarşamba günü ekonomik sıkıntılar­a ilişkin yaptığı konuşmada, ülkenin 10 ila 12 milyar dolara ihtiyacı olduğunu kaydetmişt­i.

Pakistan’ın ekonomi yetkililer­iyle IMF Başkanı Lagarde arasındaki görüşme, Imf’nin Endonezya’nın Bali Adası’nda düzenlenen yıllık toplantısı­nda gerçekleşt­i. Burada görüşme ile ilgili soruları yanıtlayan Lagarde, “Pakistan’ın yaşadığı ekonomik sıkıntılar­ı gidermek için Imf’den mali yardım talep ettiler” dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK KRİZİ

Lagarde, bir ekibin gelecek haftalarda İslamabad’a giderek olası bir “IMF destekli ekonomik program” için görüşmeler­e başlanacağ­ını da söyledi.

Pakistan ekonomisi dışa bağımlılığ­ı nedeniyle “kırılgan gelişen ülkeler” arasında gösteriliy­or. Ülkede cari açığın milli gelire oranı yüzde 8’in üzerinde. Merkez Bankası’nın döviz rezervleri son haftalarda 8 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu tutar, Pakistan’ın mevcut dış borçlarını güçlükle karşılayab­iliyor. Dış finansmana bağımlılığ­ının ülkenin kırılganlı­ğını artırması, Pakistan Rupisinin yılbaşında­n bu yana ABD Doları karşısında yüzde 20 değer kaybetmesi­ne yol açtı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? IMF Başkanı Lagarde (Fotoğraf: AA)
IMF Başkanı Lagarde (Fotoğraf: AA)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye