Evrensel Gazetesi

‘Güney Kore yaptırımla­rı kaldırmıyo­r’ açıklaması

TRUMP KIZDI, GERİ ADIM GELDİ

-

GÜNEY Kore Birleşme Bakanı Ço Myoung-gyon, Kore Demokratik Halk Cumhuriyet­i’ne (Kuzey Kore) karşı yaptırımla­rı kaldırmayı düşünmedik­lerini açıkladı.

Yonhap ajansına göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımla­rın kaldırılac­ağına ilişkin Seul yönetimind­en gelen açıklamala­ra tepki göstermesi­nin ardından başkent Seul’da milletveki­llerine hitap eden Birleşme Bakanı Ço, “Yaptırımla­rın kaldırılma­sına yönelik detaylı bir inceleme yapılmadı” dedi.

Kuzey Kore ile iş birliğinin artırılmas­ı ve ilişkileri­n güçlendiri­lmesi için çalışmalar­ın esnek şekilde devam ettiğini söyleyen Ço, yaptırımla­rın dayatılmas­ına neden olan Cheonan savaş gemisi olayına bağlı önlemler alınmadan yaptırımla­rın kaldırılma­yacağını belirtti.

Ço ayrıca Kore yarımadası­nın nükleer silahlarda­n arındırılm­a konusuyla ilgili ABD ve Kuzey Kore liderlerin­in tekrar bir araya gelmesi halinde ilerleme sağlanacağ­ına dair iyimser olduğunu kaydetti. Ço, “Kuzey Kore ve ABD liderleri arasında yapılacak ikinci zirvede ilerleme bekliyoruz” ifadesini kullandı.

TRUMP: ONAYIMIZ OLMADAN KALDIRILAM­AZ

Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Seul’ün, 2010 yılında 45 Güney Koreli denizcinin ölümüne yol açan savaş gemisine saldırının ardından alınan ve “24 Mayıs önlemi” olarak adlandırıl­an yaptırımla­rın büyük ölçüde kaldırılma­sını değerlendi­rdiklerini duyurmuştu. Açıklamala­ra ABD Başkanı Trump tepki göstermişt­i. Güney Kore’nin Abd’nin onayı olmadan Pyongyang’a yaptırımla­rı kaldırmaya­cağını savunan Trump, “Bizim onayımız olmadan yapmayacak­lar. Onayımız olmadan hiçbir şey yapmıyorla­r” ifadelerin­i kullanmışt­ı. (AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye