Evrensel Gazetesi

Kıbrıs raporu 15 Ekim’de BMGK’NE sunulacak

-

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs sorunu için görevlendi­rdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un taraflarla istişarele­r yürüterek hazırladığ­ı raporu 15 Ekim’de BM Güvenlik Konseyine sunacak.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, rapora ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lute’un Kıbrıs konusunda ilgili tüm taraflarla istişarele­r yürüttüğün­ü ve Genel Sekreter’i görüşmeler­ine ilişkin bilgilendi­rdiğini söyledi. Dujarric, Guterres’in rapor hakkında BM Güvenlik Konseyini de bilgilendi­receğini ifade etti.

BMGK 30 EKİM’DE TARTIŞACAK

Kıbrıs raporu, 15 Ekim’de BM Güvenlik Konseyine Guterres tarafından sunulacak, 30 Ekim’de ise görüşülece­k. Raporun açıklanmas­ının ardından Guterres’in, Kıbrıs sorunu konusunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğin­e karar vermesi bekleniyor.

Öte yandan, Kuzey Kıbrıs Lideri Mustafa Akıncı, Kıbrıs raporunun ekim ayında açıklanmas­ıyla Rum lider Nikos Anastasiad­is ile görüşmeler­inin mümkün olduğunu belirterek, görüşmenin çok uzak olmayan bir tarihte gerçekleşm­esini arzu ettiğini söylemişti.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin 50 yıl aradan sonra “Müzakerele­re kaldığı yerden devam edilsin” demesini beklemedik­lerini ve başarıya götürmeyec­ek müzakereni­n Kıbrıs’ı daha fazla böleceğini ileri sürmüştü.

KIBRIS MÜZAKERELE­Rİ

Kıbrıs müzakerele­ri, Akıncı’nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreterin­in eski Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ara buluculuğu­nda Mayıs 2015’te yeniden başlamıştı.

Müzakerele­rde, geçen yıl temmuz ayında İsviçre’nin Crans-montana kentinde yürütülen Kıbrıs Konferansı’ndan sonuç çıkmamıştı.

Müzakerele­r, Ekonomi, Avrupa Birliği, Mülkiyet, Yönetim-güç Paylaşımı, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyordu. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye