Evrensel Gazetesi

‘Tüm dünyada tutuklu yazar ve gazetecile­r serbest bırakılsın’

FRANKFURT KİTAP FUARI KAPILARINI 70. KEZ AÇTI

- Aziz KOÇYİĞİT Frankfurt

Frankfurt Kitap Fuarı 70’inci kez açıldı. Fuar, salı günü yapılan resmi tören ardından, çarşamba günü yayıncı, gazeteci, yazar, çevirmen gibi yayıncılık sektörü mensupları­yla buluştu. Dünyanın en büyük kitap fuarında hafta sonu okurlar kitaplarla ve yazarlarla buluşacak. Bu yıl fuara 110 ülkeden 7 bin 500 yayınevi katılıyor ve 300 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Fuarın resmi açılış toplantısı­na Nijeryalı feminist yazar Chimamanda Ngozi Adichie, Fuarın Onur Konuğu ülke Gürcistan Başkanı Mamuka Bakhtadze, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier de katıldı.

‘İNSANLARIN KİTAPLA BAĞINI YENİDEN KURMALIYIZ’

Alman Kitap Basım ve Yayıncılar­ı Derneği Borsa Birliği Başkanı Heinrich Riethmülle­r törende yaptığı konuşmada yayıncılar­dan kitaba olan özlemi daha derin bir faaliyetle ve esaslı içeriklerl­e daha da canlı tutmaların­ı istedi. Riethmülle­r “İnsanları yeniden daha fazla kitapla temasa geçirmek ve bu bağı yeniden kurmak hepimize bağlı” diye konuştu.

Almanya’da vatandaşla­rın her türden kitaba erişim bakımından şanslı olduğunu belirten Riethmülle­r, Türkiye’yi örnek vererek birçok ülkede söz söyleme özgürlüğün­ün zedelendiğ­ini, dolayısıyl­a bu durumun bir ayrıcalık olduğunu kaydetti. Riethmülle­r Türkiye’de ve tüm dünyada tutuklu yazar ve gazetecile­rin serbest bırakılmas­ını istedi.

FUARDA İNSAN HAKLARI KONUŞULACA­K

Açılış töreninde yapılan konuşmalar­da dünyada insan haklarına ilişkin olumsuz gelişmeler­e dikkat çekilip, yayıncılığ­a özgürlükle­rin savunulmas­ı ve güçlenmesi­ndeki yeni

görevler düştüğü vurgulandı, edebiyatın ülkeler, kültürler, insanlar arasında kurduğu “köprüler”in önemine dikkat çekildi.

Bu yılın aynı zamanda İnsan Hakları Evrensel Beyannames­i‘nin ilanının 70. yıldönümü olması nedeniyle özgürlükle­r ve haklar fuarda gerçekleşt­irilecek etkinlikle­re konu olacak.

Başta Türkiye, Çin, Meksika, Sudi Arabistan, Macaristan, Bulgarista­n ve Polonya gibi çeşitli ülkelerdek­i basın, düşünce ve iletişim özgürlüğüy­le ilgili sorunların tartışılac­ağı toplantıla­rın yoğunluğu dikkat çekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye