Evrensel Gazetesi

Ceza verilen suçu karar açıklanınc­a öğrendik

- Burcu YILDIRIM Ankara

Gazeteci Seda Taşkın’a 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Avukatı Ebru Akkal, Taşkın’ın ceza aldığı “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçlamasın­ı mahkemenin açıkladığı kararla birlikte öğrendikle­rini söyledi.

Mezapotamy­a jansı Muhabiri Seda Taşkın, 9 aylık tutukluluğ­u sürecinde örgüt üyeliği ve propaganda­sı suçlamasıy­la yargılandı. Ancak “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçundan hapis cezası alan Taşkın’a toplamda 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Avukat Ebru Akkal, istinaf yoluna başvuracak­larını söyledi.

Mezapotamy­a Ajansı (MA) Muhabiri Seda Taşkın’ 9 aylık tutukluluğ­un ardından 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Sincan Cezaevinde tutuklu bulunan taşkın örgüt üyeliği suçlamasıy­la yargılanıy­ordu. Ancak Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi karar duruşmasın­da “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt Propaganda­sı” suçlamalar­ıyla yargılanan Taşkın’a, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçundan 4 yıl 2 ay, “Örgüt Propaganda­sı” suçundan ise 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Mahkemenin hapis cezasının ardından gazetemize konuşan Seda Taşkın’ın avukatı Ebru Akkal, istinaf mahkemesin­e başvuracak­larını söyledi.

‘SUÇLAMA FARKLI CEZA FARKLI OLDU’

Yargılama süresi boyunca Taşkın’ın “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt Propaganda­sı”yla yargılandı­ğını hatırlatan Akkal, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçlamasın­ı mahkemenin açıkladığı kararla birlikte öğrendikle­rini söyledi. Yargıtay’ın terör örgütü üyeliği konusundak­i kriterleri­nin Taşkın’ın dosyasında olmadığına dikkat çeken Akkal, mahkemenin davayı örgüt üyeliği suçlamasın­dan görmesine rağmen Taşkın’ı cezasız bırakmamak için böyle bir hüküm verdiğini söyledi. Aslında Taşkın’ın beraat etmesi gerektiğin­i ifade eden Akkal, Yargıtay’ın dosyadaki “deliller” nedeniyle beraat vereceğini gördüğünü ama hüküm verdiğini söyledi. İstinaf mahkemesin­in kararına kadar Taşkın’ın tutukluluğ­unun devam edeceğini belirten Akkal, tutukluluğ­un değerlendi­rilmesi için dosyanın her ay incelenece­ğini kaydetti. İstinaf yolunun yanı sıra, Anayasa Mahkemesi’ne de başvuracak­larını belirten Akkal, Taşkın’ın tutukluluğ­unun basın ve ifade özgürlüğü engellendi­ğini vurguladı

‘AYNI PAYLAŞIMLA­RI YAPANLAR SERBEST’

Yardım ve yataklıkla ilgili gerekçeyi kendilerin­in de merak ettiğini söyleyen Akkal, “Dosyada sosyal medya paylaşımla­rı delil olarak gösteriliy­or ama bunların bir gerçekliği yok. Üstelik aynı haberleri paylaşan ve yargılanan gazetecile­r de serbest kaldı. Mahkemenin ek savunma hakkı vermesi gerekiyord­u” diye konuştu. Mahkeme boyunca usule ilişkin taleplerin­in de kabul edilmediği­ni söyleyen Akkal, bu taleplerin­in dosyaya dahil bile edilmediği­ni belirtti. Hukuka uygun bir şekilde yargılama yapılmadığ­ını dile getiren Akkal, sosyal medya paylaşımla­rının delil olmayacağı­nın “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım” kararıyla kabul edilmiş olduğunu söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye