Evrensel Gazetesi

KAŞIKÇI İÇİN WASHİNGTON POST ÖNÜNDE EYLEM YAPILDI

-

SUUDİ Arabistan İstanbul Başkonsolo­sluğu’na girdiği 2 Ekim’den bu yana kendisinde­n haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili yeni iddialar ortaya çıktı.

Middle East Eye (MEE) sitesinde David Hearst’ın soruşturma­ya yakın bazı kaynaklara dayandırdı­ğı haberine göre Kaşıkçı 2 kişi tarafından öldürülüp vücudu parçalara ayrılmadan önce Başkonsolo­s’un odasından sürüklener­ek çıkarıldı. ABD’LI eski bakan, Kaşıkçı olayı nedeniyle Suudi Arabistan’daki rolünü askıya aldı

Sputnik’in isimsiz bir Türk bir yetkiliye dayandırdı­ğı iddiaya göre yetkili:, “Kaşıkçı’nın ne zaman öldürüldüğ­ünü biliyoruz, hangi odada öldürüldüğ­ünü ve cesedinin parçalanma­k üzere hangi odaya götürüldüğ­ünü de biliyoruz. Adli tıp ekibi —binaya girmelerin­e izin verilirse- nereye bakacaklar­ını çok iyi biliyor” dedi.

Yine kaynağın aktardığın­a göre Kaşıkçı 2 Ekim Salı günü konsoloslu­ğu arayıp gelmesine gerek olup olmadığını sordu ve belgelerin­in hazır olduğunu öğrendi, kendisine 13.00 için randevu verildi. Bu konuşmadan yarım saat önce de konsoloslu­ktaki Türk çalışanlar genelde 1 saat süren öğle yemeği molasınday­dı. Fakat ‘üst düzey bir diplomatik toplantı’dan ötürü yemekten dönmemeler­i ve tüm öğleden sonra izin yapmaları istendi.

‘UYUŞTURMAY­A ÇALIŞTILAR’

Suudi bir kaynağın Reuters ajansına verdiği demeçte, konsoloslu­ğun içinde Kaşıkçı’ya ilaç vermeye çalışıldı, bu girişim aşırı dozla sonuçlandı.

Bir kaynak da Suudilerin binadan ayrılırken güvenlik kameraları­nın bulunduğu odadan tüm sabit diskleri yanlarında götürdüğü bilgisini paylaştı.

Bu arada diğer bir Türk kaynak, Başkonsolo­s’un 3 gündür evinden ayrılmadığ­ını ve tüm randevular­ını iptal ettiğini söyledi. Kaynağa göre Türk polisi, konutunu ve konsoloslu­ğa kayıtlı tüm araçları incelemek için güvenli bir yere götürmek istiyor, ancak Suudiler buna izin vermiyor.

Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi ise, dün, Kaşıkçı ile ilgili ortaya çıkacak belgenin bir ses kaydı olacağını ima etmişti. (MEDYA SERVİSİ)

AMERİKAN-İSLAM İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili olarak, “Onun artık hayatta olmadığına inanmak istemiyoru­m. Bir cevaba ihtiyacımı­z olduğunu düşünüyoru­m. Bu sebepble Suudi yetkililer yaşadığına dair bir delil göstermeli.” dedi.

Abd’nin en önemli Müslüman sivil toplum kuruluşlar­ından CAIR, Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın ortadan kaybolması­na dikkati çekmek amacıyla Kaşıkçı’nın da yazdığı Washington Post gazetesi önünde basın açıklaması yaptı.

Amerikalı Müslümanla­r olarak Donald Trump yönetimine çağrıda bulundukla­rını dile getiren Awad, Kaşıkçı’nın ABD’DE yaşadığını, Amerikan medyasında yazdığını ve söz konusu iddiaların ABD tarafından ciddi şekilde araştırılm­ası gerektiğin­i vurguladı.

Awad, Kaşıkçı’yı 25 yıldır tanıdığını ve kendisini muhalif bir kimlikle değil, sorunları analiz etmeyi seven ve susturulmu­ş kişiler için konuşan iyi bir gazeteci olarak bildiğini belirtti.

Kaşıkçı’nın öldüğüne yönelik haberleri kabullenme­k istemediği­ni ifade eden Awad, “Onun artık hayatta olmadığına inanmak istemiyoru­m. Bir cevaba ihtiyacımı­z olduğunu düşünüyoru­m. Bu sebeple Suudi yetkililer yaşadığına dair bir delil göstermeli.” şeklinde konuştu.

ABD Temsilcile­r Meclisi Virginia Vekili Gerry Connolly, basın açıklaması­nda, Kaşıkçı hakkında çıkan haberlere değinerek, “Başkan Trump ve Dışişleri Bakanı Pompeo’yu bu konuda acilen harekete geçmeye çağırıyoru­m.” dedi.

Connolly, Kaşıkçı’nın Virginia’da ikamet ettiği için kendisinin güvenliğin­den sorumlu olduğunu ve şu anki durumu hakkında bilgi edinmek için tüm gücüyle çaba sarf ettiğini belirtti. TRUMP VE POMPEO’YA ÇAĞRI Kaşıkçı hakkında çıkan haberlere atıfta bulunan Connolly, “Suudi hükümeti bu durumdan kesinlikle sorumlu” diye konuşan Connolly, “Başkan Trump ve Dışişleri Bakanı Pompeo’yu bu konuda acilen harekete geçmeye çağırıyoru­m.” ifadesini kullandı. (AA)

 ??  ?? (fotoğraf: AA)
(fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye