Evrensel Gazetesi

Skandal fetvalar ‘ilmi’ymiş!

Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay, Diyanet’in verdiği skandal fetvaları “İlmi araştırmal­ar sonucunda’ diyerek savundu.

- Hüseyin Sinan GÜLER Ankara

Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvaların­a ilişkin Ağustos ayında verdiği soru önergesini yanıtladı. Tanrıkulu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2016-2018 yılları arasında verdiği fetvaların sayısı, bu fetvalar için bilimsel bir komisyona danışılıp danışılmağ­ını ve Diyanet tarafından eşcinselle­rle ilgili fetva hususunda araştırma yapıldığı iddiasını sorulmuştu.

SKANDAL CEVAP!

Cumhurbaşk­anlığı Yardımcılı­ğı tarafından verilen yanıtta, “Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 2016 yılı Ocak ayından 2018 yılı Eylül ayına kadar ibadet, inanç, sosyal hayat, aile hayatı, ticari hayat ve diğer konularda yöneltilen 60 bin 803 adet dini soru cevaplandı­rılmıştır” denildi. İslam dininin temel bilgi kaynakları­nın, metodoloji­sinin, tarihî tecrübenin, güncel talep ve ihtiyaçlar­ın dikkate alarak, alan uzmanlarıy­la yapılan istişarele­r ve ilmi araştırmal­ar sonucunda elde edilen verilere dayalı olarak cevap verildiği savunulan yanıtta, “ihtiyaç duyulduğun­da akademisye­nlerin görüşlerin­e de başvuruldu­ğu” ifade edildi. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eşcinselle­rle ilgili bir araştırma yaptırmadı­ğı da cevapta vurgulandı.

TEPKİ ÇEKEN FETVALAR

görüş ayrılığı vardır. Bazı mezheplere göre, babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasın­ın nikâha bir etkisi yoktur” denilmişti.

‘ŞEYTAN SOL ELLE YEMEK YER’

Aralık 2017’de ise Diyanet’in boşanmaya dair “Bir kimse, yüzüne karşı ‘seni boşadım, benden boş ol’ gibi boşamayı ifade eden sözleri şifahî olarak söylemek suretiyle, eşini boşayabile­ceği gibi, bu sözleri telefon, mektup, mesaj, internet ve faks yoluyla bildirerek de boşayabili­r” fetvası tepki çekmişti. Şubat 2018’de “Sol elle yemek yemekte bir sakınca var mıdır?” sorusu üzerine Diyanet tarafından verilen fetva, “Şeytanları­n elle yemek yediklerin­i, ailelerin çocukların­a sağ elle yemek yemeyi öğretmeler­i gerektiği” oldu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye