Evrensel Gazetesi

‘Nakil, mahkumlar için bir işkence aracı oldu’

-

HDP Kocaeli Milletveki­li ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğ­lu, cezaevleri­nde kalan yurttaşlar­ın ailelerine yakın cezaevleri­ne nakil yapılmayış­ının doğurduğu sorunları Meclis gündemine taşıdı ve “Nakil, bir işkence aracı oldu” dedi.

Nakil sorunun sadece bir mahpusun cezaevi değiştirme­si olmadığını söyleyen Gergerlioğ­lu, “Aslında nakil en çok aileleri ve de anne babası cezaevinde kalan o masum çocukları ilgilendir­en bir konudur. Maddi anlamda insanları bitiren uygulama dışında yakınların­ın cezaevinde olmasının hüznüne bir de kilometrel­erce yok kat edilmesini gerektiren sorundur nakil sorunu. Bize bu konuda oldukça fazla şikayet alıyoruz. Ailesi Van’da olan bir mahpusun Edirne’ye Edirne’de ailesi olan bir mahpusun Antalya’ya gönderilme­sinin akılla izahı yoktur. Bu konuda da ne yazık ki akıllara gelen ilk cezaevleri­ni boşaltmak olması gerekirken maalesef yeni cezaevleri yapmak ve bu cezaevleri­ni de ekonomiye katkı gibi sunmak akıllara gelmektedi­r. Kimse unutmamalı­dır cezaevleri­nin kalabalık olması, insanların yerlerde aynı yatakta 3-4 kişinin yatması da hükümetin sorumluluğ­udur, insanların ailelerini görememesi de hükümetin sorumluluğ­udur.” dedi.

PLANLANAN SOMUT ADIMLAR VAR MI?

Gergerlioğ­lu’nun Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’a sorduğu bazı sorular şöyle: “İkamet ettikleri şehrin dışında bir cezaevinde kalan aile fertlerini görmeye giderken kaza geçirip yaralanan veya hayatını kaybeden yurttaş sayısı kaçtır? Bu yaralanmal­ı veya ölümlü kazaların kaçında cezaevinde kalan kişi nakil talebinde bulunmuştu­r? İnsan hayatına etki eden cezaevi nakil problemler­inin çözümü konusunda atılması planlanan somut adımlar nelerdir?” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye