Evrensel Gazetesi

‘Hangi savaşta bu kadar arkadaşımı­zı kaybediyor­uz?’

-

EKİM AYINDA EN AZ 177, İLK 10 AYDA EN AZ 1640 İŞÇİ CAN VERDİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) açıkladığı iş cinayeti raporuna göre ekim ayında en az 177 işçi yaşamını yitirdi. Böylece 2018 yılının ilk 10 ayında çalışırken hayatını kaybeden işçi sayısı 1640’a yükseldi. Başta 3. havalimanı olmak üzere hakları için mücadele eden işçilerin ve sendikacıl­arın tutuklanma­sına ve açılan davalara da değinilen raporda, uzun ve yoğun çalışmanın sonucu olarak kalp krizinden ölenlerin sayısındak­i artışa dikkat çekildi.

Raporda şu bilgilere yer verildi: “Ocak ayında en az 144, şubat ayında en az 128, mart ayında en az 130, nisan ayında en az 189, mayıs ayında en az 169, haziran ayında en az 151, temmuz ayında en az 201, ağustos ayında en az 184, eylül ayında en az 167 ve ekim ayında en az 177 olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk on ayında en az 1640 işçi iş cinayetler­inde yaşamını yitirdi.”

10 KADIN 2 ÇOCUK ÇALIŞIRKEN ÖLDÜ

Ekim ayında yaşamını yitiren işçilerin 10’unun kadın, 147’sinin erkek olduğu belirtilen raporda, “Kadın işçi cinayetler­i tarım, tekstil, inşaat ve sağlık işkolların­da gerçekleşt­i. 1’i 14 yaş ve altında olmak üzere 2 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetler­i tarım işkolunda gerçekleşt­i. 14 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 7’si Suriyeli, 3’ü Afgan, 2’si Iraklı, 1’i Türkmen ve 1’i Zimbabveli.”

Ölümlerin en çok inşaat, tarım, taşımacılı­k, ticaret/büro, metal, enerji, madencilik ve belediye/genel işler işkolların­da gerçekleşt­iği ifade edilen raporda, ekim ayında inşaatta ölenlerin toplam iş cinayetler­indeki oranının yüzde 24 olduğu, yapı işleri olarak incelediği­nde ise bu oranın yüzde 30’a çıktığı kaydedildi.

KALP KRİZİ ARTIYOR

En fazla ölümün nedeni trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve kalp kriziyle yaşandığı ifade edilen raporda, “Özellikle kalp krizlerind­eki artış uzun, yoğun ve fazla çalışmanın çıplak bir sonucu” dendi.

Ölenlerin 3’ünün (yüzde 1.69) sendikalı işçi, 174’ünün ise (yüzde 98.31) sendikasız olduğuna dikkat çekilen raporda, “Sendikalı işçiler metal işkolunda çalışıyord­u. Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak kağıt üzerinde olan sendikal üyelikleri­nin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenme­mesi sonucu net bir bilgi verme şansımız olmadığını da belirtelim” dendi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye