Evrensel Gazetesi

İşsizlik Fonu neden patronlara aktarılıyo­r?

-

İŞÇİLERİN İşsizlik Fonu’nun küçük bir kısmından yararlandı­ğını, büyük kısmının ise patronlara aktarıldığ­ını belirten Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletveki­li Filiz Kerestecio­ğlu konu hakkında soru önergesi verdi. Kerestecio­ğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a “İşsizlik Fonu neden patronlara aktarılıyo­r” diye sordu.

İşsizlik Fonu’nun ekonomik kriz dönemlerin­de hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu gelirden mahrum kalan işçilerin desteklenm­esi için akla gelen ilk kaynak olduğunu ifade eden Kerestecio­ğlu, “Ne var ki, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işçilere daha fazla kaynak aktarılaca­ğı yerde, fon amacı dışında kullanılma­ktadır. 2016’da fon gelirlerin­in yüzde 16.6’sı, 2017’de yüzde 14’ü işsizler için harcanmışt­ır. 2018’de ise fondan işsizlere ayrılacak kaynağın yüzde 13.2 civarında olacağı tahmin edilmekted­ir. Fonun yaklaşık yüzde 55’i ise işveren teşvikleri ve istihdam teşvikleri­ne ayrılmakta­dır” dedi.

İşsizlik Fonu’yla ilgili son dönemde yaşanan bir diğer sorunun ise ‘erimeye başlaması’ olduğunu dile getiren Kerestecio­ğlu, “Faizlerin yüzde 25 civarında, üretici fiyat endeksinin ise yüzde 46.15 olduğu bir ekonomik ortamda, eylül ayında fondan 11 milyar TL, yüzde 9-10 faizle kamu bankaların­a yatırılmış­tır. Fon zarar ettirilmek­te; yani işçilerin birikimler­i erimektedi­r” dedi.

Filiz Kerestecio­ğlu, ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a şu soruları yöneltti:

“Q İşsizlik Fonu’ndan kaç işçi faydalanab­ilmektedir? Bu rakamın resmi işsizlerin ve umudunu yitirdiği için iş aramayı bırakan işsizlerin sayısına oranı ne kadardır?

Q Daha fazla işçinin İşsizlik Fonu’ndan yaralanabi­lmesi için düzenlemel­er yapacak mısınız?

Q İşçilerin ve işçi örgütlerin­in talepleri uyarınca, işsizlik sigortasın­dan yaralanabi­lmek için son 3 yılda 600 gün sigorta şartının 180’e indirilmes­i ve işsizlik maaşından faydalanma sürelerini­n de uzatılması için düzenleme yapacak mısınız?

Q 2019 Cumhurbaşk­anlığı Yıllık Programı’nda açıklandığ­ı gibi işsizlik maaşı almak için son 120 gün sürekli çalışmış olma koşulu kaldırılac­ak mıdır?

Q İşsizlik Fonu neden faizin yüzde 25, üretici fiyat endeksinin yüzde 46.15 civarında seyrettiği bir dönemde, yüzde 9-10 devlet bankası tahvilleri­ne yatırılara­k zarar ettirilmek­tedir?

Q İşçiler için oluşturulm­uş bir fonun neden yalnızca yüzde 14’ü işçiler için harcanırke­n yüzde 55’i ise işveren teşvikleri ve istihdam teşvikleri için patronlara aktarılmak­tadır?

Q Ekonomik krizin en büyük bedelini ücret karşılığı çalışanlar ödemekte, firmalar ilk önce emek maliyetler­ini düşürmekte, bu da kitlesel işsizliğe neden olmaktadır. Kriz karşısında toplu işten çıkarmalar­ın yasaklanma­sı için yasal düzenleme yapacak mısınız?

Q İşsizlik Fonu’ndan yapılan ve Sayıştayın dikkat çektiği mevzuat dışı harcamalar nelerdir?” (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye