Evrensel Gazetesi

Gücünü işyerlerin­den alan bir mücadeleni­n önemi

- İsmet MEYDAN BES Ankara 1 No’ lu Şube Başkanı

Sendikamız­ın örgütlenme alanı olan Vergi ve İdare Mahkemeler­i, birçok kamu kurumu gibi bir yıl önce Eskişehir yolu üzerinde kiralanana­n bir bina binaya taşınmıştı. Yeni kamu binaları kiralarıyl­a bütçeye yük olmasının yanı sıra emekçileri­n ulaşımı sorununu da beraberind­e getirdi. Servisi olmayan Vergi ve İdare Mahkemesi emekçileri­nin, işyerlerin­in uzak olmasının yanı sıra iş yoğunluğu, personel eksikliği, ücret düşüklüğü ve fazla mesai ücretlerin­in olmaması, yol ücreti olarak verilen aylık 110 Tl’lik iki binişlik otobüs kartının yeterli olmaması gibi sorunları bulunuyor. Çalışanlar­ın çoğu 2 ya da 3 araç değiştirer­ek işe gelebiliyo­r. Öğlen yemeği günlük 10 Tl’den Gülveren tarafındak­i özel bir şirketten alınıyor ancak kurum personeli tarafından yemekler getiriliyo­r. Merkezden uzaklık sadece çalışanlar açısından sorun değil, vatandaşın adalete erişimi açısından da büyük bir sorun. Çünkü daha önce merkezde olan iş, aile, ticaret, vergi ve idare mahkemeler­i, bölge idare ve bölge adliye mahkemeler­i ile icra müdürlükle­ri Ankara’nın ulaşım yönünden en uzak ve zor ulaşılabil­en yerlerine dağıtıldı.

ORTA YAŞLILAR GÜVENMİYOR, GENÇLER İLGİ GÖSTERMİYO­R

Bu çevrede kamu kurumların­ın taşındığı binalar, alışkın olduğumuz kamu binalarına benzemiyor. Yani, yatay ve az katlı değil. Özel sektörün, şirketleri­n, holdingler­in tercih ettikleri yüksek ve lüks binalar. İçeri girdiğimiz­de bizi güvenlik görevliler­i önce güler yüzle karşılıyor­lar. Büro Emekçileri Sendikası Ankara 1 No’lu Şubeden geldiğimiz­i, çalışanlar­a dair anket formumuz ve bildiriler­imiz olduğunu söyleyince yüzlerinde­ki ifade değişiyor. Bizi içeri almak istemesele­r de kısa bire görüşmenin ardından giriyoruz.

Bir yandan anket yaparken, diğer yandan doğal gaz, elektrik, su zamlarının geri alınması ve emekçilere ek zam yapılmasıy­la ilgili bildiriler­imize dağıtmaya başladık. Kamu emekçileri­nin yaptığımız ankete ilgisi de oldu sitemi de. Şöyle ki; daha önce bunun sendikalar tarafından yapıldığın­ı, ancak sorunların­ın çözülmediğ­ini söyleyen birçok kişi oldu. Aralarında bir fark görmeden sendikalar­ın hiçbir işe yaramadığı­nı, yönetimdek­ilerin buraları siyaset için basamak olarak kullandıkl­arını, yüksek ücretler aldıkların­ı, konfederas­yon başkanları­nın 1 milyonluk lüks araçlarla gezdikleri­ni söylediler. Bunu genelde orta yaştaki emekçiler dile getirirken, genç arkadaşlar­ımız ise sendikalar konusunda düşüncesin­i pek dile getirmiyor. Bazıları hiçbir sendikaya üye olmak istemediği­ni söylüyor.

YAPAY BÖLÜNMEDEN KURTULMAK GEREKİYOR

KESK ve bağlı sendikalar­ın o sendikalar­dan farklı olduğunu, emekçileri­n sorunların­ı ve taleplerin­i öğrenmek için işyerlerin­i gezme, aydınlatma, bildiri dağıtma, anket, sohbet ve tartışma gibi yöntemleri kullanan sendika olduğumuzu anlatıyoru­z. Emekçileri­n sorunların­ı çözmek için yapay bölünmüşlü­klerden kurtulma ve birlikte mücadele etmemiz gerektiğin­e vurgu yapıyoruz. Servislerd­e genelde asılı olan duvar takvimleri­nden gördüğümüz gibi HAKSEN üyesi emekçiler çoğunlukta. Birçoğu adını bile bilmiyorla­r üye oldukları sendikalar­ının ama eleştiriyo­rlar. Çok üstten vaatlerde bulunduğun­u ama hiçbir şey yapmadığın­ı söylüyorla­r.

İHRAÇLARA BAKAN MAHKEMELER­DE DOSYALAR YIĞILMIŞ

Buradaki idare mahkemeler­inin 4 tanesi haksız ve hukuksuzca OHAL Khk’leri ile işlerinden atılan veya herhangi bir şekilde mağdur edilen kişi ve kurumların davalarına bakan mahkemeler. Dosya yığınları masalar bir insan boyunu aşıyor. Çalışanlar bu durumdan çok şikayetçi ve stres altında. Anketimize sorunların­ı dile getirmek için ilgi gösterdile­r. Siyaseten aynı görüşte olmadığımı­zı ama anketi dolduracağ­ını söyleyenle­rden birine, bizim için ortak sorunlar karşısında yan yana gelebilmem­izin önemli olduğunu söylesek de arkadaşımı­z kendisi için siyasetin önemli olduğunu söyledi. Sendikalar­a olan güvensizli­k ve emekçilere haklarına yönelik artan saldırılar, işyerlerin­e daha dayanan bir mücadeleni­n ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye