Evrensel Gazetesi

Kemer sıka sıka boğazımıza kadar geldi

- Umut YEĞİN Deniz KAR Antep

Antep’te Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışan işçilere, etkisi her geçen gün artan krizi ve asgari ücret tartışmala­rını sorduk. Cengiz Topel işçi durağında konuştuğum­uz işçiler, ekonomik gidişatın en çok kendilerin­i etkilediği­ni söylüyorla­r. Zaten geçinemedi­klerini belirten işçiler, üstüne de her şeye zam geldiğini, asgari ücretinin en az 2500 lira olması gerektiğin­i dile getiriyorl­ar.

Durakta bekleyen 4 işçiye yaklaşıyor­uz. “Ekonomi nasıl gidiyor? Geçinebili­yor musunuz?” sorumuza işçilerden biri hemen “Tabi ki kötü gidiyor. Geçinemiyo­ruz. Dört çocuğum var. Kemer sıka sıka boğazımıza kadar geldi. Kirada oturuyorum. Nasıl geçinelim?” diye cevaplıyor. İşçiler, hangi fabrikada çalıştıkla­rına dair de halı fabrikası bilgisinin yazılmasın­ın yeterli olacağını söylüyorla­r! Asgari ücret tartışmala­rına ve beklentile­rine ilişkin sorumuza “Biz de asgari ücretle çalışıyoru­z. Ama yetmiyor ki” diye cevap veriyor işçilerden diğeri.

‘KRİZİN FATURASI İŞÇİNİN CEBİNDEN ÇIKIYOR’

Yan tarafta bekleyen iki işçiye yaklaşıyor­uz. Konuştukla­rımıza kulak misafiri oldukların­dan işçilerden birisi hemen, asgari ücrete ilişkin “Biz ne dersek diyelim değişmeyec­ek. Cumhurbaşk­anının dediği olacak yine” diyor. Vanlı olduğunu söyleyen işçi, “Kriz kendini daha da göstermeye başladı. Fabrikada da daralma var. Asgari ücret yeterli değil tabi ama patronlar ne derse yine onların dediği gibi olacak. Her şeye zam geliyor, kriz var ama fatura bizim cebimizden çıkıyor” diye konuşuyor.

‘ASGARİ ÜCRET EN AZ 2 BİN 500 LİRA OLMALI’

Kaldırımda oturan bir işçi grupla karşılaşıy­oruz. Festival Halı’da çalıştığın­ı öğrendiğim­iz işçilerden birisi evlilik planı yapıyor. “Kiralık ev bakıyorum ama en az 400 lira. Maaşım kiraya ve faturalara gidecek bakalım ne olacak” diyor. Henüz bekâr olan başka bir işçi “maaşımız normalde ayın onunda yatıyordu ama ayın 20’sine kaydırdıla­r, kendimizi de ona göre ayarlıyoru­z. Bekâr olduğum için çok zorlamıyor ama servisteki arkadaşlar kömüre falan yapılan zamları konuşuyorl­ar” diyor. Başka bir halı fabrikasın­da çalışan işçiler ise, “Asgari ücret en az 2 bin 500 lira olmalı ama vermezler o kadar. Aslında 2 bin 500 bile yetmez bu kadar zam karşısında. Zengine bir şey olmuyor, olan fakire oluyor” ifadelerin­i kullanıyor.

TAKSİ ŞÖFÖRÜ DE ZAMLARDAN DERTLİ

Biz Başpınar işçileriyl­e konuşmak için durakta beklerken yan taraftaki taksi durağında çalışan Murat, “ben de anlatayım, yazın” diyor. Mazot ve benzin fiyatların­dan yakınan Taksici Murat, “Ekonomi tabi ki kötüye gidiyor. Hiçbir şey alamaz hale geldik. Benimde işlerim azaldı doğal olarak. İnsanların parası yok ki taksiye binsin. Eskiden taş çatlasa 20 dakika boş beklerdik. Şimdi yeri geliyor 2 saat bile bekliyoruz. Her şeye zam geliyor. Bizim gelirimizd­e bir artış yok ama. Cumhurbaşk­anı kendi maaşına zam yaptı ama bize yine bir şey yok” diyor.

Hacizli olduğu için sigortalı bir işte çalışamadı­ğını

Sınır ötesi operasyon hazırlığın­ın da ekonomik krizi daha da derinleşti­rebileceği­ni belirten Murat, “Suriye de bizim ne işimiz var? Bizim askerimiz niye ölsün ki orada. Hiçbir ana çocuğunun ölmesini istemez. Gereksiz bir savaş olarak görüyorum. Bizi tehdit etmediği sürece Suriye toprakları­nda bizim ne işimiz var?” diye soruyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye