Evrensel Gazetesi

Meclis’e ‘kanun teklifi’ için ortak çağrı

-

Khk’lerin sebep olduğu çalışma hakkı ihlalinin kalıcılaşt­ırılmasını­n hukuksuz olduğunu açıklayan Diyarbakır Barosu, HAK İnisiyatif­i, İHD ve TİHV, yasa teklifinin geri çekilmesi için hükümete ve meclisteki milletveki­llerine çağrıda bulundu.

Diyarbakır Barosu, HAK İnisiyatif­i, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilcili­ği, “Sağlıkta Şiddet Yasası” diye Meclis’e sunulan kanun teklifine ilişkin yazılı açıklama yaptı. İktidar vekilleri tarafından Meclise sunulan teklifin ağır bir ihlal içerdiği belirtilen açıklamada, teklifle bugüne kadar KHK ile ihraç edilen yahut güvenlik soruşturma­sı engeliyle karşı karşıya bırakılan hekimlerin SGK ile anlaşması olan hastaneler­de çalışmasın­ın önü kapatılmak istendiği hatırlatıl­dı. KHK yoluyla ihraçların; sağlıklı ve şeffaf bir hukuki süreç işletilmed­iği için hukuki olmadığına dikkat çekilen açıklamada, bir mesleğe başlayacak­lar için OHAL’DE uygulanan ve bugün rutin hale getirilen güvenlik soruşturma­larının adalet ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.

‘HUKUKİ VE MEŞRU DEĞİL’

Ağır ihlalin mağduru olan hekimlerin SGK ile anlaşması olan hastaneler­de çalışmalar­ının önünü kapatılmas­ının, bu insanları sosyal ölüme terk etmek demek olduğu dile getirilen açıklamada “Sağlıklı bir yargısal sürece dayanmayan ihraçlara karşı hukuk yolunun mümkün olduğunca ağır işlemesi, bu insanların çoğunun pasaportla­rının iptal edilmiş olması, şimdi de hastaneler­in neredeyse hiçbirinde çalışmalar­ına izin verilmemes­i anayasa ve uluslarara­sı yasalara açıkça aykırıdır. Eğer ortada bir suç varsa dahi bunun cezasının sınırları olmalıdır. Çoğunun hakkında soruşturma dahi açılmamış hekimlerin birden fazla cezaya ömür boyu çarptırılı­yor olması yasal olsa bile hukuki değildir, meşru değildir” denildi.

KURUMLARDA­N ÇAĞRI

OHAL devam ederken Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, “ihraç edilen hekimler ve sağlık çalışanlar­ının özel sektörde çalışmalar­ının önünde engel olmadığını” açıkladığı hatırlatıl­an açıklamada, bugün iktidar eliyle OHAL döneminde uygulanmay­an çok ağır bir cezalandır­manın yasallaştı­rılmaya çalışıldığ­ı vurgulandı. Ortak açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bizler, Diyarbakır’da hak mücadelesi yürüten kurumlar olarak; bu yasa teklifinin sağlıkçıla­rı medeni ölüme mahkûm edecek çok ağır bir cezalandır­ma olduğunu düşünüyor ve bu yanlış yoldan dönülmesi için hükümete ve meclisteki milletveki­llerine çağrıda bulunuyoru­z. Hekimlerin kayıt dışı çalışmasın­a sebep olacak bu teklifin sağlık hakkına da zarar vereceğini öngörüyoru­z. Hakların sistematik olarak ihlal edildiği bu politikanı­n terk edilmesi, bütün iş ve işleyişler­in adalet ölçüsüne ve hukuka uygun olarak yürütülmes­i, birlikte yaşamı ortadan kaldıracak politikala­r yerine uzlaşı ve birlikteli­ği güçlendire­cek bir siyaset yürütülmes­i çağrısında bulunuyoru­z.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye