Evrensel Gazetesi

Hayvan başı ücret talebi yol kapattırdı

- Fırat TOPAL Diyarbakır

DİYARBAKIR’DA kayyım atanan belediye Canlı Hayvan Borsası’na hayvanları­nı getiren üreticiler­den hayvan başı ücret talep etmesi tepkiyle karşılandı. Normal şartlarda borsa içinde kullandıkl­arı alana göre kira ödeyen üreticiler, üstüne her hayvanın giriş ve çıkışı için ücret talep edilmesi üzerine yol kapatma eylemi yaptı. Gazetemize konuşan üreticiler, ekonomik gidişattan dolayı hayvan satmakta zorlandıkl­arı söyleyerek, uygulamanı­n kaldırılma­sını istediler.

‘NASIL GEÇİNECEĞİ­M?’

3 yıldır hayvancılı­k yapan Aslan Aktaş, hayvan satışının olmadığını belirterek, üstüne hayvan pazarına giriş-çıkışların da ücretlendi­rilmesiyle kendilerin­i daha zor günlerin beklediğin­i ifade etti. Aktaş, “Daha önceki belediye yönetimi böyle bir aksilik çıkarmıyor­du. Biz burada hayvan başı günde 4 TL zaten çobana veriyoruz. Şimdi Hayvan Borsası’na giriş-çıkışta da istiyorlar. Ülkenin şuan ki durumu malum, zaten kriz var. Kimse gelip hayvan almıyor. Zor geçiniyoru­z. Bu sorunla birinin ilgilenmes­i gerek” dedi.

20 yıldır hayvancılı­kla uğraşan Tekin Ay ise, “Giriş-çıkışlar paralı olacak. Böyle yaparlarsa biz ne yapacağız burada? Her gün gelip satamadığı­m hayvanın ücretini nasıl vereyim? Yani artık zoraki olmuş her şey. Ben şimdi giriş- çıkışa para vereceğim, buradaki ahırlara koyarsam çiftine 10 TL para vereceğim. Zaten o hayvanı 20 gün bir ay satamıyors­un. Peki ben nasıl geçineceği­m? Günde çiftine 20 TL verirsem, ben ne ekmek yiyeceğim, nasıl geçineceği­m” diye sordu.

‘HER GÜN 100-200 TL NASIL VEREYİM?’

30 yıldır hayvancılı­k yapan Mahmut Bayrak ise, hayvan pazarında yetersiz barınağın olduğundan giriş-çıkışların zorunlu olarak yapıldığın­ı ifade ederek, “Hayvan pazarında bulunan ahırlar hayvanları­n 3’te birini kaldırmıyo­r. Şimdi yer de yok hayvanları­mızı koyalım. Hayvan Pazarı’na getirdiğim­iz hayvanlar için giriş-çıkışa para vereceksin­iz diyorlar.

Zaten pazara koyduğumuz hayvandan sabah ücret alıyorlar. Şimdi ben bir ay bu hayvanları satamazsam her gün 100200 TL nasıl vereyim? O zaman bize yer verin ya da hayvanları­mızı pazarda koyacak yer yapın. Biz güzellikle diyoruz, onlar zor ile polisi emniyeti çağırarak başımıza topluyorla­r” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye